ACE piinasi loppuun asti – HJS voittoputkessa kesätauolle


Hämeenlinnan Jalkapalloseura joutui tekemään töitä kolmen pisteen eteen täydet 90 minuuttia Kaurialan torstai-illassa, kun tamperelainen AC Estudiantes oli pisteessä kiinni varsinaisen peliajan viimeiselle minuutille asti. Hämeenlinnalaisyleisön jännitys muuttui suureksi riemuksi, kun Santeri Stenius (kuvassa oikealla) iski helpottavan 2-1-voittomaalin lukuisten HJS:n luominen maalipaikkojen jälkeen. HJS voitti ottelun lopulta 3-1 (0-1). 

– Ensin Prince (Mokuma) käänsi Eetulle (Tapanainen) oikeaan laitaan, Edu haastoi pari pelaajaa, jonka jälkeen Valtteri (Kaarna) pelasi pallon minulle. Harhautin maalivahdin ja lauoin keskelle ylös tyhjiin, illan HJS-sankari Stenius kertasi 2-1-maaliaan.  

HJS aiheutti itselleen vaikeuksia ottelun 12. minuutilla, kun muuten mallikkaasti pelannut puolustuslinja lahjoitti pallon oman kuudentoista alueen sisällä vaarattoman oloisessa tilanteessa Tuomo Hentilälle, joka ei antanut kotijoukkueelle armoa, vaan siirsi ACE:n ottelussa 0-1-johtoon.  

Ensimmäinen jakso oli HJS:n kannalta tietyllä tapaa kaksijakoinen. HJS:n korkea prässi eliminoi suurimmalti osin ACE:n kunnianhimoisen yrityksen pelata lyhytsyöttöpeliä alhaalta asti eivätkä vierailijat pystyneet luomaan kontrolloituja hyökkäyksiä, mutta omassa pallollisessa pelaamisessaan kotijoukkue oli varsin huolimaton eikä murtautumisyritykset johtaneet maalintekotilanteisiin. HJS:n päävalmentaja Lauri Hakanen ei ollutkaan tyytyväinen ensimmäiseen jaksoon.  

– Teimme pelin itsellemme vaikeaksi vastustajan helpon johtomaalin vuoksi. Hirveän vähän meille on tällä kaudella black outteja tullut, joista meitä olisi rokotettu, mutta tänään kävi niin ja vastustaja sai maalistaan lisää virtaa, mikä ei helpottanut meidän urakkaamme. Prässipelaamisessakin oli vähän petraamista, emme sulkeneet niin hyvin tiloja, ja toisaalta tuhlasimme riistojen jälkeiset hyökkäysmahdollisuudet hätäisiin ja huonolaatuisiin suorituksiin viimeisellä kolmanneksella, Hakanen mietti.  

HJS paransi peliään toisella jaksolla selvästi. HJS pystyi pelaamaan pidempiä syöttöketjuja ja pääsi antamaan viimeisiä syöttöjä lähempää ACE-maalia pitäen vierailijoiden puolustuksen täten varpaillaan. Kotijoukkue vyörytti hyökkäyksiä väsymättä kohti tamperelaisten maalia ja ottelun 57. minuutilla tärppäsi: Ossi Lehtosen kantapääsyöttö kuudentoista alueen kulmasta vapautti Timo Viljasen vapaaseen keskityspaikkaan. Viljasen kova ja matala keskitys löysi maalin edestä Steniuksen, joka ohjasi liukuen sisään illan ensimmäisen maalinsa.  

HJS loi tasoituksen jälkeen valtavan määrän laadukkaita maalipaikkoja, mutta niin Stenius, Mokuma kuin Lasse Kivinenkin joutuivat hautamaan kasvonsa pettyneinä käsiensä taakse kerta toisensa jälkeen. Lähimpänä maalia oli Stenius, joka tunnin kohdalla harhautti jo ACE-maalivahti Juuso Auvisen ulos tilanteesta nähdäkseen vetonsa blokattavan vielä maaliviivalta ACE-puolustuksen toimesta.

HJS:n painostus palkittiin siis lopulta viimeisellä minuutilla Steniuksen viimeisteltyä ottelun voittomaalin. Hyökkääjä piti päänsä kylmänä ottelun loppuun asti huolimatta myös useasta missatusta paikasta.  

– En miettinyt aikaisempia tilanteita ollenkaan. Tiesin, että kun luotan omaan tekemiseeni niin pallo tulee menemään sisään, Stenius totesi.  

Stenius tarjosi kehuja uutterasti puolustaneelle vastustajalle.  

– Oli laadukas joukkue vastassa. He puolustivat yhtenäisesti ja tiiviisti joukkueena eivätkä tehneet illastamme helppoa.

Myös Hakanen antoi tunnustusta ACE:lle.  

– He puolustivat kurinalaisesti eivätkä tehneet isoja reikiä omaan muotoonsa. Heillä oli homma hallussa ja me jouduimme kaivamaan keinoja plakkarista, joilla pelin kääntäisimme.

– Sitä mukaa, kun peli eteni niin tilojakin löytyi, ja pääsimme kääntymään linjojen välissä ja saimme jalkaa enemmän vapaaksi. Niistä tilanteista pelejä pitää ratkoa ja niihin jäi paljon toivomisen varaa, vaikka lopulta tärppäsikin, Hakanen pohti.  

HJS sinetöi 3-1-loppulukemat minuutti toisen maalin jälkeen. Maalin juonivat erinomaisesti vaihdosta kentälle tulleet Toivo Peltoniemi ja Tapanainen, joista jälkimmäinen viimeisteli tyylikkään maalin ulkosyrjällä ACE-maalin alakulmaan hienon harhautuksen jälkeen.  

HJS jää lyhyelle kesätauolle erinomaisista asetelmista, kun se johtaa Kolmosta 11:n ottelun jälkeen yhtä monella voitolla. Lähin uhkaaja Nokian Palloseura on kolmen pisteen päässä.  

HJS pelaa seuraavan ottelunsa lauantaina 20.7. Loisketta vastaan. Ottelu pelataan Kaurialassa ja se alkaa kello 18.30. Tervetuloa! 

 

Kokoopano ACE-ottelussa:  

Eero Viljanen  

Lasse Kivinen  

Giscard Mosamete <–> Otto Ojala 84´ 

Paavo Ahola 

Vilppu Leinonen <–> Toivo Peltoniemi 81´ 

Valtteri Kaarna  

Prince Mokuma  

Timo Viljanen  

Miika Paussu <–> Eetu Tapanainen 63´ 

Santeri Stenius  

Ossi Lehtonen <–> Jukka-Pekka Tuomenoja 81’  

 

Kuva: Riku Hasari