Hämeenlinnalainen tyttöfutis on hyvässä nosteessa

Hämeenlinnalaisen tyttöfutiksen harrastajamäärät pitävät ikäluokkakoot suhteellisen pieninä, jolloin esimerkiksi tasoryhmäajattelun toteuttaminen ikäluokan sisällä on hankalaa. Tämä ei kuitenkaan ole estänyt laadukkaan toiminnan luomista HJS:n tyttöfutikseen, jossa yhteen hiileen puhaltaa monet ikäluokat pelaajineen ja valmentajineen.

– Tällä kaudella olemme päässeet tekemään niin, että 06-, 07-, 08- ja 09-syntyneet tytöt treenaavat kolmesti viikossa samalla kentällä samaan aikaan. Se on mahdollistanut treeniryhmien sekoittamisen ikään katsomatta niin, että jokainen tyttö pääsee harjoittelemaan mahdollisimman hyvin tasoaan vastaavassa ympäristössä. Se ruokkii niiden tyttöjen motivaatiota, jotka eivät omassa ikäluokassaan saa välttämättä tarpeeksi haastetta ja toisaalta voimme välillä haastaa myös muita tyttöjä kokeilemaan, että mitä tekeminen niin sanotusti siellä huipulla on, valottaa HJS:n 06-ikäluokan valmentaja Janne Heinonen.

Tiivis yhteistyö ikäluokkien välillä ulottuu myös pelitoimintaan. Neljä ikäluokkaa pelaa yhteensä viidessä eri sarjassa. Jokaiseen sarjaan on nimetty runkopelaajaryhmä, jota täydentää nuoremmista ikäluokista nimetyt avustavat pelaajat, jotka täydentävät joukkuetta mahdollisten poissaolojen varalta. Heinonen mainitsee esimerkkinä valmentamansa alueliigajoukkueen, jossa on seitsemän 06-, kolme 07- ja viisi avustaviksi pelaajiksi nimettyä 08-tyttöä. Jokaisen otteluun pyritään Heinosen mukaan ottamaan mukaan ainakin pari 08-tyttöä.

– Tämä antaa uusia haasteita nuorempien ikäluokkien kärkipelaajille, jotka pääsevät mittaamaan tasoaan vanhempien tyttöjen joukossa. Se on selkeästi motivoinut nuorempia pelaajia ja he odottavat aina kovasti pääsevänsä mukaan peleihin. Sitten myös osa 06-ikäluokasta käy C-junioreiden alueliigapeleissä isolla kentällä kokeilemassa siipiään ja muutama tyttö käy kerran viikossa 07-poikien harjoituksissa. Kaikkinensa tämä on toki työläs paketti pyörittää, mutta se on tytöille hyvä ja palkitseva kokonaisuus, kun kaikki saavat omalle tasolleen mielekästä haastetta, Heinonen kertoo.

06-tyttöjen suuri tähtäin on elokuussa

HJS on saanut Palloliitolta kunnian järjestää 13-vuotiaiden tyttöjen ykköstason lopputurnauksen elokuussa. 9-11.8. pelattavaan turnaukseen saapuu ikäluokan parhaat joukkueet valtakunnallisesti. Heinosen mukaan joukkue on asettanut kauden ykköstähtäimekseen kotilopputurnauksen.

– Tytöt selkeästi odottavat turnausta ja yritämme omalta osaltamme huolehtia siitä, että saamme mahdollisimman paljon hyvätasoisia tapahtumia elokuulle asti, jotta olemme turnauksessa valmiita koviin peleihin. Huolehdimme myös, ettei kuormitus kasva liian isoksi, koska tytöt kuitenkin pelaavat ja treenaavat tänä vuonna paljon.

Turnaukseen osallistuu Länsi-Suomen ja Tampereen alueliigaa pelaava joukkue täydennettynä muutamalla avustavalla pelaajalla. Joukkueen toinen suuri tavoite on nousta lopputurnauksen jälkeen etelä-länsiliigaan, johon karsiutuu nykyisen alueliigan neljä parasta joukkuetta ja useampi joukkue Uudeltamaalta. Tavoitteet ovat siis korkealla, mutta ne ovat Heinosen mukaan saavutettavissa.

– Tytöt ovat todella motivoituneita ja sitoutuneita tekemiseemme. Yhtä lailla myös tyttöjen perheet ovat sitoutuneita, kun he ovat nähneet tyttöjen nauttivan tästä hommasta, Heinonen kiittelee.

Lopputurnauksen saaminen Hämeenlinnaan on Heinosen mielestä myös osoitus siitä, kuinka hämeenlinnalaisen tyttöfutiksen maine on alkanut kiiriä valtakunnallisesti. Vaikutuksensa on ollut esimerkiksi viime vuonna pelatulla alle 17-vuotiaiden MM-lopputurnauksella.

– Kyllä Palloliitto- ja piiritasolla meitä huomioidaan ja tiedetään, että teemme asioita hyvin, kun täältä nousee lähes joka vuosi tyttöjä ihan maajoukkuetasolle asti. Maineemme on kasvanut siinäkin mielessä, että meille tulee esimerkiksi pääkaupunkiseudultakin harjoitusottelukyselyjä ja meidät koetaan vastustajiksi, joiden vuoksi kannattaa ajaa se 100 kilometriä. Aiemmin se oli vain toisin päin, Heinonen pohtii.

– Ja kyllä meillä tietyt tytöt seuraavat hyvin tarkasti, mitä Saana Tuomala, Katariina Kosola ja Tuuli Enkkilä touhuavat. He ovat siinä mielessä idoleita ja osoitus, että täältä pystyy ponnistamaan korkealle.

HJS:n tyttöfutis on Heinosen mukaan hyvälaatuista, sillä työtä on tehty ja tehdään pitkäjänteisesti.

– Joskus on päätetty kehittää jotain tiettyä juttua, jonka vuoksi ehkä hävitään joka peli 10-0. Se tietty asia kuitenkin menee eteenpäin, joka näkyy muutaman vuoden kuluttua. Tyttöjen ja perheiden on ollut tärkeää ymmärtää se, että tavoitteenamme on tyttöjen kehittyminen kokonaisvaltaisesti viisaiksi ja rohkeiksi yksilöiksi, Heinonen muistuttaa.

Kuva ja teksti: Marko Kouhia