Härmä parempi paikallisottelussa ennätysyleisön edessä


Kauan odotettu Hämeenlinnan paikallisderby nähtiin perjantai-iltana Kaurialan olympiastadionilla. HJS:n taustajoukot olivat ahertaneet jo kauan tätä tilaisuutta varten ja tapahtuma olikin todella onnistunut. Edellinen yleisöennätys Tampereen piirin Kolmosessa rikottiin ylivoimaisesti, kun peräti 1642 katsojaa seurasi ottelua Kaurialan lehtereillä. Ennen illan matsia Kaurialaan oli järjestetty paljon aktiviteettia ja sadat paikalle saapuneet lapset nauttivat hienosta päivästä. Ottelun vei nimiinsä Härmä, mutta samalla voidaan todeta, että ottelutapahtuma oli koko hämeenlinnalaisen jalkapallon voitto. Tämä ilta oli osoitus siitä, että kun oikeasti yritetään, niin tämänkin kaupungin väen saa liikkeelle katsomaan kuningaslajia. Tämä antaa uskoa tulevaisuuteen, sillä jatkossa kun tavoitellaan pääsyä ylemmille sarjatasoille, yleisön tuki on äärimmäisen tärkeä. Paikalle saapui myös runsaasti HJS-junioreita ja varmasti monen mielessä pyöri ajatus siitä, että hekin haluaisivat joskus pelata futista näin ison yleisön edessä. HJS:n taustajoukot olivat etukäteen jännittäneet aina niin arvoituksellista säätilaa, mutta tällä kertaa myös sää suosi ulkoilmaharrastusta ja Kaurialassa nähtiin paljon hymyileviä kasvoja.

Ennen ottelua taustajoukot ja yhteistyökumppanit kerääntyivät Matin saunalle kuulemaan ajatuksia suomalaisesta jalkapallosta. Puhetta johti Olli Lehtimäki ja vieraana olivat johtava urheiluanalyytikko Petteri Sihvonen sekä tyttöjen maajoukkueen päävalmentaja Marianne Miettinen. Paljon keskustelua herätti kysymys siitä, miten suomalaisen miesjalkapallon tasoa pystytään nostamaan. Nuoremmissa ikäluokissa Suomi pärjää Euroopan tasolla hyvin, mutta aikuisissa ollaan huippumaita selvästi jäljessä. Sihvonen kommentoi asiaa näin:
– Naperoikäisenä pitää aloittaa taitojen harjoittelu tarpeeksi aikaisin. Tähän on tullut selvä parannus viime vuosina ja se on tärkeä askel eteenpäin. Nuoria 14-20 vuotiaita pitäisi kehittää siten, että koko pelaajamassan taso nousee ja pelaajien annetaan rauhassa kehittyä. Jalkapallossa huippuja ei voida valita liian aikaisin ja erottelu akatemiaryhmiin nuorena ei ole hyvä ratkaisu.
Marianne Miettinen oli samoilla linjoilla:
– Pitää muistaa, että futispelaajat ovat noin 27-vuotiaana parhaimmillaan. Tiettyjen kehitysaskeleiden yli ei saisi hypätä ja nuorten pitäisi harjoitella ja pelata pääosin omissa ikäluokissaan. Jos hypätään liian aikaisin aikuisten peleihin, taito-ominaisuuden jäävät usein taka-alalle ja harjoittelu on usein varsin taktista. Myös johtajuutta pitää harjoitella eli ikäluokan parhaat pelaajat ovat omassa ikäluokassaan pelatessaan johtavia pelaajia ja vetävät mukanaan koko joukkuetta.

Kun alkuseremoniat oli hoidettu, päästiin kentällä tositoimiin. Samalla yleisö pääsi näkemään karun totuuden Kaurialan nurmimaton osalta. Kenttä oli todella epätasainen ja heti alusta alkaen pallo pomppi paljon ja nurmi luisti nappulakengän alta aiheuttaen useita pallonmenetyksiä. Ottelun alussa HJS hallitsi kenttätapahtumia ja piti selvästi enemmän palloa hallussaan. Alun parhaasta paikasta vastasi kuitenkin hyvän vastahyökkäyksen jälkeen Härmä, kun Jonni Thusberg tarjoili avopaikan Aaro Forssille. Tällä kertaa miehen ohjaus meni kuitenkin Ville Kalervon vartioiman HJS-maalin ohi. HJS:n paras paikka avautui Jere Suomalaiselle, mutta miehen laukaus kulman jälkitilanteesta suuntautui kohti Vanhan Nallen terassia ja HJS:n pallopojille tuli töitä. Kuten paikallistaistelun henkeen kuuluu, myös kovia otteita nähtiin kentällä. Ensin Härmän puolustus antoi Toivo Peltoniemen maistaa nappulakenkää. Vartti myöhemmin kuultiin Härmän Valtteri Kaarnan suusta tuskallinen huuto, kun HJS:n Jere Suomalaisen taklaus myöhästyi ja Kaarna sai jäähoitoa kentän laidalla. Ottelussa nähtiin yhteensä neljä varoitusta, mutta rumilta otteilta vältyttiin ja tunteet eivät läikkyneet yli äyräiden. Kokenut päätuomari Veli-Matti Kanerva piti matsin hyvin hallussaan.

Ensimmäinen jakso mentiin paljon HJS:n otteessa, mutta murtautuminen parhaille maalipaikoille tuotti vaikeuksia. HJS sai hyvien pyöritysten lisäksi muutaman kulmapotkun sekä vapaapotkun vaaralliselta etäisyydeltä, mutta näitä ei kotijoukkue pystynyt hyödyntämään. Ottelun avausmaali nähtiin ensimmäisen jakson lopussa. Härmän Valtteri Kaarna syötti Jonni Thusbergille ja pienen harhautuksen jälkeen miehen jalasta lähti veto kohti etukulmaa. Pallo otti onnekkaan pompun tolpan kautta maalivahti Kalervon päähän ja siitä peliväline lipui maalin perukoille.

Toisella jaksolla HJS lisäsi aktiivisuutta ja vyörytti peliä kohti Härmän päätyä. Eetu Tapanaisen komea veto oli upota maaliin, mutta Härmän maalivahti Eero Viljanen torjui näyttävästi. Härmä puolusti tiiviisti ja uhrautuvasti. Kesken kotijoukkueen painostuksen Härmä pääsi nostamaan peliä vasemmalta laidalta. Aaro Forssin vikkelät jalat olivat HJS-puolustukselle liikaa ja mies pystyi pelaamaan pallon boksiin nousseelle Leevi Saikkoselle. Saikkonen malttoi pienessä tilassa hienosti mielensä ja siirsi pallon hallitusti oikeaan alakulmaan. HJS ei pystynyt useista hyökkäyksistä huolimatta maalintekoon ja Härmä vei ansaitusti nimiinsä ensimmäisen kiinnityksen tämän kauden Hämeenlinnan herruudesta. Kauden aiemmissa otteluissa HJS:n paras hyökkäysase on ollut laitahyökkääjien leikkaukset keskelle. Härmä oli tämän ennakoinut ja puolusti nämä tilanteet hienosti. Jälkeenpäin voidaan myös todeta, että Härmän suoraviivainen pelitapa sopi epätasaiselle nurmelle paremmin kuin HJS:n pelifilosofia.

HJS:n laitapakki Eppu Kallio oli pelin jälkeen pettynyt mies.
– Nyt harmittaa tosi paljon. Meillä oli iso halu voittaa tämä matsi, mutta emme siihen pystyneet. Oli tosi hienoa, että paikalla oli näin paljon yleisöä. Härmä pelasi hyvällä taktiikalla ja hoiti homman tällä kertaa. Pääsimme usein hyökkäyskolmannekselle ja meillä oli paikkoja maalintekoon, mutta emme saaneet niistä sisään.
Mies ei selitellyt lopputulosta nurmen huonolla kunnolla.
– Alusta ei ole mikään tekosyy, kenttä on sama molemmille.

Kahdeksan pelatun ottelun jälkeen HJS:n pistesaldo on 18 pistettä ja sarjasijoitus on toinen. Joukkue ei aio jäädä murehtimaan perjantai-illan tappiota. Sarja jatkuu jo tiistaina Tampereella, kun HJS kohtaa sarjassa kolmantena olevan Pallo-Sepot.

Tähtiraadin puheenjohtajana toimi tällä kertaa ottelutapahtuman pääsponsorin Laakkosen edustaja ja kokenut jalkapallomies Jami Lamberg. HJS-tähdet:

3 tähteä: Eetu Tapanainen
2 tähteä: Markus Joenmäki
1 tähti: Niko Äkräs

Kommentit kolmen tähden pelaajasta: Tapanainen oli tänään HJS:n vaarallisin pelaaja hyökkäyskolmanneksella ja pystyi alati haastamaan Härmän tiivistä puolustusta.

HJS – Härmä 0-2 (0-1)

42´ 0-1 Jonni Thusberg
51´ 0-2 Leevi Saikkonen

HJS:n kokoonpano:

4 Eppu Kallio (-> 5 Jesse Nirkko)
6 Toivo Peltoniemi
7 Eetu Tapanainen (-> 20 Aleksi Latvanen)
8 Juuso Huhtapelto (-> 23 Niko Mikkonen)
9 Jere Suomalainen (-> 18 Sakari Sulonen)
10 Matti Jussila (-> 14 Mika Jussila)
13 Markus Joenmäki
17 Matias Cavén
19 Mikko Kalervo
21 Otto Ojala ”C” (-> 16 Niko Äkräs)
70 Ville Kalervo

Ottelun pöytäkirja