HJS piti JanPan kurissa ja valloitti Hämeen herruuden


Hämeenlinnan Jalkapalloseura ei antanut naapurinsa Janakkalan Pallon yllättää ja otti Tampereen piirin Kolmosen kamppailusta lopulta rutiininomaisen 4-0-voiton. Ottelu ratkesi jo ensimmäisen puolituntisen aikana, kun Eetu Tapanaisen (kuvassa) kaksi maalia ja Giscard Mosameten yksi maali veivät HJS:n tauolle kolmen maalin johdossa. Toisella jaksolla Valtteri Kaarna taputteli pelin lopullisesti HJS:n neljännellä maalilla.  

HJS sai otteluun haluamansa alun, kun Tapanainen laukoi ottelun seitsemännellä minuutilla pallon vasemmalla jalallaan kuudentoista alueen kulmalta vastuttamattomasti kierteisenä Heikki Viitasen taakse JanPa-maalin takayläkulmaan.

Ottelun kuva oli ensimmäisellä jaksolla odotetunlainen; HJS piti palloa JanPan kytätessä nopeita vastahyökkäyksiä pallonriistojen jälkeen. Muistutuksen vaarallisuudestaan JanPa tarjosi heti 1-0-maalin jälkeen, kun Jonas Ruohomäki karkasi puolittaiseen läpiajoon. Eero Viljanen HJS-maalilla torjui etukulmaa kohti lähteneen laukauksen kulmapotkuksi. Minuuttia myöhemmin Jan-Erik Isosomppi nosti pallon 35:sta metristä Viljasen yli HJS-maalin ylärimaan. 

Ottelun 14:llä minuutilla HJS pelasi lyhyen kulman maalin eteen Mosameten jalkaan, jolla oli aikaa ottaa pallo haltuun ja siirtää vapaasti HJS 2-0-johtoon.  

JanPa sai pallon hetkeä myöhemmin toisenkin kerran HJS:n maalikehikkoon, kun vahvan nousun vasemmalta laidalta suorittaneen Jukka Suhosen syöttö kimposti Paavo Aholasta oman maalin tolppaan. Seuranneesta kulmapotkusta JanPa sai vaarallisen hässäkän HJS:n maalin eteen, mutta puolustus ja Viljanen hoitivat pallon lopulta rangaistusalueelta turvallisemmalle alueelle.  

Puolen tunnin kohdalla nähtiin HJS:n kolmas maali jälleen Tapanaisen toimesta. Vasemmalta sisään leikannut hyökkääjä laukoi tällä kertaa oikealla jalallaan tulisen pallon JanPa-maalin toiseen ylänurkkaan. Tapanainen nosti kahdella näyttävällä maalillaan kauden maalisaldonsa kymmeneen.  

Lopullisesti jännitys pisteiden kohtalosta lässähti 3-0-maaliin, mutta tylyistä taukolukemista huolimatta ei JanPa ollut täysin aseeton. HJS-kapteeni Ahola ei ollutkaan täysin tyytyväinen HJS:n peliesitykseen nollapelistä ja voitosta huolimatta 

– Olihan peli hallussamme koko ajan, mutta puolustajana ottaa päähän, että annoimme JanPalle paikkoja liian paljon. Hyökkäsimme hyvin, mutta puolustaminen unohtui välillä ja JanPa sai riistojen kautta muutamia hyviä paikkoja, Ahola analysoi.  

JanPa uhkasi HJS:ää varsinkin erikoistilanteista, jotka olivat Aholan mukaan tiedostettu vaarallisiksi ennen ottelua.  

– Eero piti hyvän nollapelin ja joutui muutaman torjunnankin ottamaan. Tulos oli hyvä, mutta parannettavaakin jäi. Aina voi onneksi oppia, Ahola mietti.  

HJS:n päävalmentaja Lauri Hakanen oli samoilla linjoilla Aholan kanssa.  

– Tiesimme, että vaaranpaikka piilee heidän nopeissa vastahyökkäyksissä ja olimme niissä aika lapasia ensimmäisellä jaksolla. Puolustimme huolimattomasti muutamat tilanteet ja olimme onnekkaita, että taululla oli 45 minuutin jälkeen 3-0. JanPa oli vahva erikoistilanteissa, joita annoimme heille vähän liikaa. Kaikkineensa JanPa oli odotetun vaarallinen, Hakanen ruoti.  

Hakanen iloitsi joukkueensa hyökkäyspelaamisesta, jonka eteen on viime aikoina tehty paljon töitä.

– Hyökkääminen oli piirun verran parempaa ja nopeampaa kuin aikaisemmin. Pelasimme paljon yhden ja kahden kosketuksen kombinaatioita varsinkin laidoilla, joka kertoo siitä, että pelaajat alkavat olla sopivilla etäisyyksillä toisistaan ja paremmissa asennoissa, jolloin syöttäminen on sujuvampaa ja nopeampaa. Pelinrakentaminen oli toppareiden avaamisesta lähtien hyvää, löysimme useasti linjaa uhanneen pelaajan ja pystyimme sitä kautta etenemään viimeiselle kolmannekselle sujuvasti.  

HJS on tehnyt tällä kaudella suurimman osan maaleistaan rangaistusalueen sisältä, mutta Tapanaisen kaksi maalia toivat mukavaa vaihtelua myös viimeistelyyn.  

– Ne tilanteet, joissa löydämme pelaajan boksin ulkopuolelta hyvästä asennosta valmiina ampumaan tulevat myös sen pelaamisen kautta, jota olemme harjoitelleet. Sen jälkeen on kyse pelaajan henkilökohtaisesta valinnasta ja reagoimisesta puolustuksen liikkeisiin, ja hyvästä itseluottamuksesta hakea ratkaisuja kauempaa, Hakanen kehui Tapanaisen maaleja.  

Ottelun toinen jakso oli enää pelkkä muodollisuus. HJS otti ottelun hallinnasta vielä tukevamman otteen ja piti JanPan vastahyökkäykset paremmin kurissa. Ottelun viimeinen maali oli malliesimerkki hyvästä kombinaatiopelaamisesta, kun Gaaid Abdi ja Ahola sahasivat janakkalaisten puolustuksen halki, jonka myötä Kaarnalla oli helppo työ putata pallo tyhjään maaliin Aholan mainiosta syötöstä.

 

HJS pelaa seuraavan kotiottelunsa lauantaina 17.8. kello 17.00 alkaen. Vastassa on tuolloin TKT Tampereelta. Ottelu pelataan Kaurialan olympiastadionilla. Tervetuloa!  

 

Kokoonpano JanPa-ottelussa:  

Eero Viljanen  

Lasse Kivinen  

Giscard Mosamete  

Paavo Ahola  

Vilppu Leinonen <–> Toivo Peltoniemi 79’  

Valtteri Kaarna  

Prince Mokuma <–> Otto Ojala 69’  

Timo Viljanen <–> Eppu Kallio 67’  

Santeri Stenius  

Ossi Lehtonen <–> Gaaid Abdi 67’  

Eetu Tapanainen <–> Miika Paussu 71’  

 

Kuva: Ari Kedonperä