HJS tytöt pelaavat vahvasti


HJS:n tyttöjoukkueet purjehtivat hyvässä myötätuulessa. Aina nuorimmasta F-ikäluokasta vanhimpaan B-ikäluokkaan on kentällä nähtävissä huimaa kehitystä. Töitä on siis tehty harjoituksissa ja niiden ulkopuolella melkoisesti.

Yhdessä innostuen

Tyttöjen valmentajat muodostavat tiiviin ja yhteistyökykyisen ryhmän. Hyvä ryhmähenki ja avoin vuorovaikutus ovat helpottaneet jo vuosia toimintatapojen yhtenäistämistä ja kehittämistä.

Valmentajat vaihtavat ajatuksiaan mm. yhteisessä WhatsApp -ryhmässä. Siellä jaetaan onnistumiset ja epäonnistumiset. Keskustelu ryhmässä on rehellistä ja siinä korostuu pitkän tähtäimen tavoitteet kehittää peliä ymmärtäviä pelaajia. Kaikki uskovat, että suurempi menestys ja voitot tulevat pelaajien älykkyyden myötä. Vaikka voitot antaisivat odottaa itseään, on tärkeintä pelin kehittyminen.

Valmentajille on itsestään selvyys osallistua laajalla rintamalla seuran tarjoamiin koulutuksiin. Osallistumisprosentti Sami Hyypiä Akatemian valmentajien koulutus viikonloppuihin on myös jatkuvasti korkea.

Päämäärätietoista monipuolisuutta

Joukkueet luottavat harjoituksissa pienpelien vaikuttavuuteen. Horst Weinin opit näkyvät viikottaisissa harjoitteissa ja muun muassa pelaaminen neljään maaliin on hyvin tuttu näky tyttöjen harjoituksissa. Pelikäsityksen kehittäminen on siis keskiössä.

Sami Hyypiä Akatemia -ikäluokista on joukkueiden harjoitteluun tullut myös otteita Ekkono-metodista. Pallonhallinta- ja aluepeliharjoitteet (Ball Possession) sekä pelit yhteen maaliin (Wave) yhdistettynä kognitiivista oppimista tukevaan opetustapaan, ovat omiaan parantamaan pelaajan kykyä havaita ja ratkaista pelitilanne sekä siihen liittyvä ongelma.

Pelaaja ja pallo tyyppiset Coerver-harjoitteet mahdollistavat henkilökohtaisen pallon käsittelytaidon kehittymisen. Hyvä pallon käsittely on edellytys toteuttaa kentällä näkemiään ratkaisumalleja. Taitoharjoittelua pidetäänkin mukana harjoituksissa, jotta varmistutaan pelaajan taitojen kehittymisestä, vaikka pelaaja ei kotona vielä jaksaisikaan niin paljon pallon kanssa olla.

Ole oma valmentajasi

Monet ja etenkin vanhemmat tytöt ovat jo omaksumassa ajatusta siitä, että vastuu omasta kehittymisestä on pelaajalla itsellään. Suurin työ tehdään joukkueharjoitusten ulkopuolella. Levätään riittävästi, huolehditaan riittävästä ravinnosta  ja harjoitellaan omatoimisesti. Liikutaan vapaa-ajalla monipuolisesti, pyöräillään kouluun ja harrastuksiin, uidaan, luistellaan, tanssitaan yms. Pallon kanssa vietetään aikaa paljon. Osa tekee omia videoita “skilsseistä”, osa harjoittelee muuten vaan.

Seudullinen yhteistyö ja harjoittelu poikien kanssa

Keväällä Palloliiton Tampereen piirin johdolla järjestetyissä tapaamisissa tuli selväksi, että HJS:n joukkueet tarvitsevat pienempien seurojen tukea ja päinvastoin. Tämä yhteistyö palaajan polulla on alkanut näkymään niin, että joukkueisiin on tullut lähiseurojen pelaajia hakemaan lisäharjoitusta ja kovempia pelejä. Tämä nähdään todella merkittävänä edistys askeleena, sillä kaikilla lapsilla täytyy olla mahdollisuus harjoitella omalla tasollaan niin paljon (tai vähän) kuin haluaa. Seudullinen yhteistyö ja avoimuus takaa mahdollisuudet tähän.

Osin pakon sanelemana, osin tarkoituksella ovat F-tytöt harjoitelleet poikien kanssa. Ensimmäiset kokemukset yhteistoiminnasta ovat olleet positiivisia  ja harjoituksissa on nähty tyttöjen ja poikien pystyvän toimimaan yhdessä. Muun muassa naisten maajoukkueen valmentaja ja Suomen Palloliiton tekninen johtaja Marianne Miettinen näkee poikien kanssa harjoittelun erittäin tärkeänä osana tyttöjen pelaamisen ja voitontahdon kehittymistä. HJS:ssa tullaan seuraamaan tätä toimintatapaa tarkasti ja mikäli kokemukset pysyvät edelleen positiivisena, tullaan tätä varmasti jatkamaan.

Menestys

On selvää että tyttöjen joukkueissa tehdään hyvää perustyötä laadukkaasti ja intohimolla, pelaajien ja joukkueiden hyväksi. Ja saadaan sillä tuloksiakin vaikka aina voittoa ei haetakaan hinnalla millä hyvänsä.

Härmä / HJS yj B-tytöissä porskuttaa sarja kärjen tuntumassa, C- ja D-tytöt nousivat Etelä-Länsiliigaan ja ovat menestyksen vuoksi mukana SPL-lopputurnauksissa. D-tytöt (-06) nousivat Alueliigaan. E-tytöt sijoittuivat hopealle Aura Cupissa, D-tytöt (-05) pelasivat hyvin Stadi Cupissa haastaen isot seurat ihan tosissaan. Pelaajia on tullut valituksi Helmari-turnauksiin ja maajoukkueeseen. Pelaajia on palkittu valtakunnallisten leirien parhaina jne.

” Elämää varten. Jalkapallo on hyvä sivutuote.”

[Simo Tuomala, valmentaja B-tytöt]

 

Tällä hetkellä saamme olla tyytyväisiä tyttöjen joukkueiden tilaan. Pelaajamäärät vaativat kuitenkin jatkuvaa tarkkailua ja vahvistamista. Lisää pelaajia mahtuu jokaiseen ikäluokkaan.

Samalla, kun ollaan tyytyväisiä on kuitenkin hyvä seurata aikaa ja pysyttävä monellakin tapaa mukana jalkapallon kehityksessä. On uudistuttava ja kehityttävä. Kuten Tuntemattoman Sotilaan luutnantti Autio opastaa nuorta vänrikkiä Kariluotoa joukkueen hyökkäämisessä:

”Älä anna pysähtyä, vaan koita yhteen menoon.
Missään tapauksessa ei saa jäädä tuleen makaamaan.”

Lause on kannustava, vaikka toisaalta ehdoton. Aina kannattaa yrittää ja jatkaa, vaikka joutuisi kulkemaan vastoinkäymisten läpi. Epäonnistuminen on ensimmäinen askel onnistumiseen.

 

Teksti:
Kai Savonniemi, HJS tyttöjen jalkapallotoiminnan koordinaattori
Juhana Peltomaa, valmentaja ja joukkueenjohtaja

Kuva:
Harri Qvist, HJS-iskä