#hjsbtytötkohtiykköstä


Monen vuoden tauon jälkeen HJS:ssa on nyt myös B-tyttöjen joukkue. Tämä joukkue on kasvanut yhteen vuosien varrella osin jo F-junioreista saakka. Joukkuetta ovat valmentaneet pääasiassa Simo Tuomala ja Ari Sainio. 01-tyttöjen mukana pidempään mukana olleita valmentajia ovat olleet mm. Ari-Pekka Mahlio ja Marko Viljanen. Tällä hetkellä valmennustiimissä ovat Simon lisäksi Juuso Sistonen ja Marko Järvenpää.

(Kuvassa joukkueen pelaaja Katariina Kosola, sekä valmentajat Simo Tuomala reinoissaan ja  Juuso Sistonen)

Kehitystä ja menestystä

Joukkue on menestynyt mukavasti ja se on saavuttanut hopeallaan HJS:n parhaan sijoituksen Stadi Cupissa. Joukkueena menestymisen lisäksi myös yksittäiset pelaajat ovat kehittyneet ja edenneet pelaajaurallaan. Äskettäin Ilveksen kanssa sopimuksen tehnyt Tuuli Enkkilä (Härmä) on tämän joukkueen kasvatteja. Katariina Kosola debytoi viime kesänä TU16 maajoukkueessa Kaurialan stadionilla Skotlantia vastaan pelatussa pelissä. Oikeassa laidassa pelannut Katariina onnistui pelissä mainiosti ja olikin yksi joukkueen näkyvimmistä pelaajista. Katariina ja Tuuli valittiin Pikku-Helmareiden mukana Englantiin, jossa  Suomen U16-tytöt (1.1.2001) pelasivat 12.–17.2 UEFA Development -turnauksen. Turnauksen saldona niukka tappio Espanjalle, voitto Englannista rangaistuslaukauksilla ( sekä Katariinalle, että Tuulille maalit). Myös Italiaa vastaan pelattu peli päättyi Suomen voittoon rangaistuslaukauskilpailussa.

Muidenkin tyttöjen tiedetään kolkuttelevan maajoukkueen ovia ja he ovat matkalla kohti unelmiaan, sillä piirijoukkueen leirityksissä on mukana ollut Helmi Pälä, Erika Laamanen, Emilia Sipola, Martta Mäki-Uuro, Katariina Kosola, Saana Tuomala ja Veera Räkköläinen. Osa-aluejoukkueen ja aluejoukkueen leirityksiin mukaan on päässyt Veera Räkköläinen, Santra Uusitalo, Lotta Manderbacka, Katariina Kosola, Saana Tuomala ja Erika Laamanen.

Tässä joukkueessa on taikaa

Joukkueen ja sen yksilöiden menestyminen ei ole sattumaa, vaan se on vaatinut paljon työtä niin pelaajilta kuin valmennukselta ja tukijoukoilta. Töitä on tehty oikealla tavalla, ja näin on valmennettu taitavia, itsevarmoja ja motivoituneita pelaajia. Vaikka vaatimustaso on korkea, on joukkueen harjoitteluilmapiiri positiivinen ja rento.

Valmentaja Simo Tuomala  oli aikoinaan kuulemassa HJS:ssa vierailulla ollutta juniorijalkapallon valmentajien “oppi-isää” Horst Weinia. Simo onkin ammentanut Horstin oppeja ja joukkueen harjoittelu sisältää  paljon pienpelejä ja muita harjoitteita, joiden tiedetään kehittävän pelaajien teknis-taktisia taitoja ja jotka kannustavat ja haastavat pelaajia tekemään luovia ja rohkeitakin ratkaisuja.

Yhteistyö C15-tyttöjen kanssa

Kuluvalla kaudella C15- ja B16-tytöt toiminnat yhdistettiin. Joukkueesta muodostetaan tulevana kesänä erilaisia pelikokoonpanoja ja yhteistyötä C14-tyttöjen kanssa tiivistetään. Ikäluokkien välinen yhteistyö on varsinkin tyttöjen joukkueissa tärkeää, sillä pelaajamäärät ovat poikien joukkueita huomattavasti pienemmät.

Kohti ykköstä

Kilpailullisimmat pelaajat muodostavat B-tyttöjen joukkueen, joka aloittaa pelitoiminnan kevään tullen B-tyttöjen kakkosesta. Joukkueen sisäinen tavoite on sama kuin seuran asettama tavoite, eli selvittää tiensä B-tyttöjen ykköseen mahdollisimman nopeasti. Osa tytöistä tukee C14 joukkuetta, näin kaikille pyritään tarjoamaan mahdollisimman hyvät harjoittelu- ja pelimahdollisuudet, vaikka tavoitteet ovatkin kovat.
(teksti ja kuvat: Kai Savonniemi HJS:n tyttöjoukkueiden koordinaattori)