HJS:lta vahva ja vakaa esitys – kauden toinen kotivoitto näki päivänvalon

  • Kuva: Video Hasari

Hämeenlinnan Jalkapalloseura tuotti riemua Kaurialan kotiyleisölle lauantai-iltapäivän lämmössä, kun se voitti FC Honka/Akatemian maalein 2-0 (0-0). Voitto espoolaisista maistui erityisen hyvälle, sillä joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa Honka murskasi hämeenlinnalaiset peräti 6-2. Lauantaina tukkapöllystä ei ollut tietoakaan, vaan HJS pelasi erittäin vakaan ottelun. Tämän tunnisti myös kauden parhaan ottelunsa pelannut ja HJS:n toisen maalin tehnyt Eetu Tapanainen.

– Tänään oli alusta asti sekä oma että joukkueen peli hyvää. Tällaisia suorituksia on ollut tällä kaudella aivan liian vähän niin tuntuu hyvältä, että pelasimme omalla tasollamme ja näytimme mihin meistä on. Alusta asti tuntui sille, että kaikki vetävät kovaa ja jättävät kentälle kaikkensa.

Päävalmentaja Lauri Hakanen oli silmin nähden tyytyväinen joukkueensa ilmeeseen.

– Lähtökohta matsiin oli, että lyömme itsemme likoon, taistelemme palloista ja voitamme kaksinkamppailuja. Olemme olleet vähän pehmeitä ja treeneissä puhuimme siitä, että mitä enemmän voitamme irtopalloja sitä paremmin käännämme pelin painopistettä itsellemme. Se ei välttämättä ole sitä nättiä futiksen pelaamista, mutta se on tapa, jolla olemme joka kerta pelissä mukana emmekä tee pelistä vastustajallemme helppoa.

Ottelun ensimmäinen vartti ei tarjonnut yleisölle ihmeteltävää, mutta vartin pelaamisen jälkeen alkoi tapahtua. Jere Suomalainen katkoi Hongan Sebastian Veijolan syötön hyökkäysalueella ja vapautti syötöllään Santeri Steniuksen puolittaiseen läpiajoon. Steniuksen vasemman jalan laukaus suuntautui kuitenkin reilusti ohi maalin.

Vain minuuttia myöhemmin Suomalainen, joka oli yksi HJS:n taistelun ilmentymistä, riisti pallon lähellä omaa maalia. Pallo ajautui Markus Joenmäelle, jonka syvältä omalta alueelta lähtenyt upea syöttö vapautti Tapanaisen läpiajoon. Hongan maalivahti Felix Ferahyan torjui Tapanaisen pitkän kuljetuksen päätteeksi lähteneen laukauksen vaivoin kulmapotkuksi.

Honka oli lähellä maalintekoa ensimmäisen kerran ottelun 22:lla minuutilla. Joenmäen pallonmenetys omalla alueella avasi Hongalle keskityspaikan. Arlind Sejdiu ei onnistunut kuitenkaan saamaan riittävää osumaa palloon, vaan kauden toisen nollapelinsä torjuneen Ville Kalervon oli helppo työ poimia pallo itselleen.

Ensimmäisen jakson toinen puolisko oli HJS:lle vaikea. Syötöt lipsuivat vastustajalle, jonka myötä Honka sai pelinhallinnan itselleen. Niin Mosawer Ahadi, Sejdiu kuin Veijola pääsivät vuorollaan yrittämään maalintekoa, mutta Kalervon torjunnat auttoivat HJS:aa pitämään oman pään puhtaana jakson loppuun asti.

Maalihanat aukesivat toisella jaksolla

Toinen jakso oli pelillisesti tasainen, mutta maalipaikoille pääsi lähinnä vain HJS. 53:lla minuutilla Tapanainen leikkasi oikealta laidalta keskelle ja laukoi vihaisen vasemman jalan kudin, jonka Ferahyan torjui kulmapotkuksi. Minuuttia myöhemmin Eppu Kallio petasi keskityspaikan Ilves-apu Roope Huhtalalle, jonka keskitys tavoitti Suomalaisen. “Jerryn” veto meni kuitenkin ohi etutolpan.

57:llä minuutilla HJS:n vasen puolustaja Vilppu Leinonen katkoi espoolaisten syötön keskialueella ja nousi pallon kanssa vahvasti keskityspaikkaan asti. Tapanainen ehti palloon ensimmäisenä, mutta hänen jatkonsa suuntautui Honka-pelaajasta yli maalin.

62:lla minuutilla Prince Mokuman pallonmenetys 25:ssä metrissä avasi Sejdiunille vetopaikan rangaistusalueen sisältä, mutta veto meni ohi HJS-maalin.

Kotiyleisö pääsi lopulta tuulettamaan maalia ottelun 66:lla minuutilla. HJS ampaisi yhteen lukuisista vaarallisista vastahyökkäyksistään. Tapanainen ei lähtenyt haastamaan espoolaispuolustusta, vaan palautti pallon 20:een metriin Valtteri Kaarnalle. Kaarna syötti kovassa nousussa olleelle Suomalaiselle, joka ohitti helposti Honka-pakin ja laukoi hämeenlinnalaiset vapauttavaan johtoon.

– Tarvitsimme taas useamman paikan ensimmäiseen maaliin, mutta olimme päättäneet, että tänään se olemme me, joka sen tekee. Kuskin paikalla on paljon helpompi kontrolloida tapahtumia kuin olla se, joka jahtaa ja joutuu riskeeraamaan enemmän. Sitä olemme tehneet tällä kaudella liikaa, mutta tänään olimme kovia oikeissa paikoissa, Hakanen sanoo.

Ottelun seuraava maalipaikka toi myös seuraavan maalin. HJS:n kulmakuvio toimi erinomaisesti ja Tapanainen ohjasi päällään Huhtalan puskun maaliin. Osuma oli Tapanaiselle kauden ensimmäinen ja tuuletuksesta paistoikin suuri helpotus.

– Kliseistä sanoa näin, mutta ihan sama, kuka maalit tekee. Silti on sanottava, että kieltämättä maali tuntuu erittäin hyvälle, kun on ollut suoraan sanottuna huono alkukausi.

Hakanen oli tyytyväinen koko joukkueensa suoritukseen, mutta huomioi “Edun” vahvan ottelun.

– “Edulla” oli vauhtia jaloissa tämän viikon treeneissä ja sanoinkin ennen peliä hänelle, että siirrä se energia tänään kentälle. Tänään näimme, että kun hän pääsee juoksemaan tiloihin niin ei ole montaa puolustajaa tässä sarjassa, joka hänen perässään pysyy. “Edu” on ollut vähän pienemmässä roolissa viime peleissä, mutta tänään hän näytti, että nälkää riittää.

Hakanen oli lisäksi mielissään kahden tärkeän pelaajan palaamisesta kokoonpanoon.

– Markus Joenmäen ja Paavo Aholan paluut kentälle miellyttää, sillä molemmat ovat meille kullanarvoisia pelaajia. Roope Huhtala toppariparina teki ison työn tänään voittamalla paljon palloja boksissa.

HJS pääsi vielä kaksi kertaa maalipaikoille vastahyökkäyksien kautta. Ensin Tapanainen voitti jälleen yhden juoksukilpailun espoolaisten puolustajaa vastaan. Sitkeästi hyökkäyksiin mukaan noussut Suomalainen pääsi Tapanaisen syötöstä yrittämään maalia kaksi kertaa, mutta kummatkin yritykset jäivät hieman vaisuksi. Hetkeä myöhemmin myös Lauri Kesti pääsi maalipaikkaan Suomalaisen hienosta esityöstä, mutta pohjekramppia vastaan jo taistelleen Kestin laukaus jäi maalivahti Ferahyan syliin.

HJS:n pelisuunnitelma toimi alusta loppuun

Vahva vastaiskupelaaminen oli yksi HJS:n voiton tärkeimmistä avaimista. Ensimmäisestä Honka-kamppailusta oltiin muutenkin otettu opiksi.

– Tiesimme, että he osaavat avata peliä hyvin alhaalta ja ovat hyvä pallollinen joukkue. Viimeksi prässäsimme ylhäältä lujaa ja olimme puhki puolen tunnin jälkeen. Tänään emme lähteneet juoksemaan päättömästi, vaan otimme hyvin vastaan ja saimme vastahyökkäyksillä hyviä maalipaikkoja, Tapanainen kertaa ottelun kulkua.

Toisen maalin jälkeen erinomaisesti pelin jäädyttänyt kotijoukkue joutui pieneen paineeseen vasta lisäajalla, mutta uhrautuvasti pelannut miehistö blokkasi honkalaisten yritykset mainiosti. Päävalmentaja Hakanen jakoi  joukkueelle tästä erityiskiitosta.

– Olen erittäin ylpeä siitä, miltä joukkueen ilme näytti pelin lopussa, kun suojelimme omaa maalia. Jätkät löivät lihaa pallon eteen ja blokkasivat laukauksia eikä Villelle kovin montaa torjuttavaa palloa lopulta tullut, vaan hän sai kerätä irtopallot talteen. Tuolta se näyttää parhaimmillaan, kun joukkueella on iso sydän kääntää peli itselleen.

Tapanainen on luottavainen, että pelin kehittyminen tuottaa jatkossa yhä enemmän pisteitä myös sarjataulukkoon.

– Meillä on ollut hyviä peliesityksiä, jotka eivät ole näkyneet tulostaululla vielä yhtään. Jos näin jatkamme, kuten tänään niin meillä ei ole mitään hätää.

HJS pelaa elintärkeistä pisteistä ensi lauantaina, kun joukkue kohtaa vierasottelussa sarjassa kolmanneksi viimeisenä olevan FC Kiffenin. Seuraava kotiottelu on vuorossa perjantaina 3.8. kello 18.30. Vastassa on tuolloin HIFK/2. Tervetuloa Kaurialaan!

Kokoonpano:

Ville Kalervo

Vilppu Leinonen

Markus Joenmäki <—> Paavo Ahola 67’

Eppu Kallio

Jere Suomalainen

Valtteri Kaarna

Prince Mokuma

Lauri Kesti <—> Toivo Peltoniemi 86’

Eetu Tapanainen

Santeri Stenius <—> Aleksi Latvanen 79’

 

Yleisömäärä: 314.

 

Kuva: Eetu ”Edu” Tapanainen oli lauantaina kentän kingi. Kuva: Riku Hasari