Ikämiesjoukkueet mukaan HJS perheeseen


HJS LIIKUTTAA JATKOSSA VAUVASTA VAARIIN

Mikä yhteistä on mm. Teuvo Palkilla, Teemu Haajalla, Esa Mattilalla, Olli Lehtimäellä, Jarkko Ollikaisella, Matti-Pekka Paappasella, Ismo Kivisellä, Antti Anisimaalla, Vesa Smedsillä, Esko Ruottisella ja Vesa-Matti Niemisellä? Pitkä ura jalkapallon parissa? Kyllä. Valmentaminen tai seuratoimiminen  HJS:ssä? Kyllä. Pelaaminen HJS:n sinivalkoinen peliasu päällä? Jatkossa kyllä.

Hämeenlinnan seudun ikämiesjalkapalloilu eli virallisemmin Kunnossa Kaiken Ikää (KKI) jalkapalloilu on ollut viimeisien vuosian ajan varsin menestyksekästä. Pekolan Iskun punaisissa paidoissa pelannut joukkue on voittanut yli 35-vuotiaiden piirinmestaruuden kahtena vuotena peräkkäin ja Parolan Visan vihreissä paidoissa pelannut yli 45-vuotiaiden joukkue voitti piirinmestaruuden kaudella 2015. Myös vanhimmissa ikäluokissa pelannut FC Hämeenlinnan joukkue on pelannut viheriöillä varsin menestyksekkäästi. Osana hämeenlinnalaisen jalkapallo- ja seurakulttuurin vahvistamista kaikki joukkueet siirtyvät, kiitos edellä mainittujen seurojen yhteistyön, osaksi HJS:n jalkapalloperhettä. KKI-jalkapallon ottaminen seuran alaisuuteen mahdollistaa jatkossa jalkapallon yhdessä seurassa ”vauvasta vaariin” tai paremminkin ”naperosta koukkupolveen”.

Yhteinen jalkapalloperhe

Ikämiesjalkapalloiluun kuuluu se, että pelaajat voivat edustaa muita seuroja aikuisten sarjoissa, mutta pelata samassa ikämiejoukkueessa. Kaudella 2016 esimerkiksi Pekolan Iskun KKI-joukkueessa pelasi pelaajia HJS:n, Janakkalan Pallon, Hämeenlinnan Härmän, Toijalan Pallo-49:n, Iittalan Pallon ja Jukola Jaguarsin joukkueista.

– Kaiken ikäisten toiminta HJS:ssä on hieno juttu. Nuorimmat pääsevät mukaan jalkapalloharrastukseen ja ikääntyvät pääsevät jouhevasti jatkamaan pelin parissa saman seuran väreissä. Jalkapallo on monipuolinen ja hieno liikuntamuoto jota voi harrastaa iästä riippumatta, sanoo HJS:n F-poikien valmentajana toimiva ja KKI-35 joukkueessa maaleja sylkevä Vesa Smeds. Samoilla linjoilla on Smedsin lailla hyökkääjänä viihtyvä, myös F-poikien valmentajana toimiva Matti-Pekka Paappanen.

– HJS on seura joka tukee ensiaskeleiden riemun jälkeisistä jalkapallon ensikosketuksista aina jokapäiväisiin kolotuksiin ja selityksiin asti. Tämä matka on kaikilla erilainen, mutta tunne kuulua johonkin on heimokulttuurin kulmakiviä. HJS antaa nyt mahdollisuuden kuulua perheeseen jossa on turvallista tuntea niin onnistumisia kuin epäonnistumisia, saada elinikäisiä muistoja ja ystäviä. Tämä sinivalkoinen perhe on mukana jokapäiväisessä elämässä, jalkapalloromatikko ”Mape” analysoi.

Molemmat junioriovalmentajat toteavat, että on hienoa olla mukana HJS:n junioritoiminnassa kehittämässä itseään valmentajana ja nähdä samalla junioreiden kehitys.

– On hieno huomata, miten asioihin voi itse vaikuttaa. Nyt HJS:ssä on oikeasti tekemisen meininki ja uskon todella ennen vain puheiden muodostuvan tekojen kautta tulokseksi, Mape kiteyttää.

Jatkossa sekä Vesa että Mape pääsevät valmentamisen ohella kantamaan HJS:n logoa pelipaitansa rinnassa. Ikämiesjalkapalloilun siirtyminen HJS:n alle on luonnollista jatkumoa sille, kun syksyllä 2015 perustettiin HJS Akatemia Ry (johon HJS:n miesten edustusjoukkue ja jatkossa myös KKI joukkueet kuuluvat)  HJS:n pelaajanpolun jatkumoksi. Jatkossa seuran väreissä voi pelata siis aina peliuran päätepysäkille asti.

– Juniorivuosista muistan maalikuninkuudet, HesaCupit ja jätskit. Pitkä ura ”aladivareiden jyränä” on ollut rikasta, tuonut paljon vihamiehiä ja ystäviä. Nyt ympyrä sulkeutuu, ikämiesjoukkueeseen kuuluu pelaajia joiden kanssa on hiekkakukut vapareihin rakennettu, on raakoja taisteluja pelipaikoista teinivuosina, seurattu pelitovereiden menestystä liigakentillä ja jaettu hienoja kokemuksia valmennushommissa. Olen ylpeä siitä mitä jalkapallo on minulle antanut ja edelleen siitä, kenen kanssa niitä saan jakaa, Mape kertaa ikämiespelien hienoutta.  Myös Vesa on tyytyväinen siihen, että jatkossa pääsee kotiseuran väreihin.

– On erittäin hienoa, että saa jatkaa 30 vuotta pellanneena rakkaan lajin parissa myös vähän myöhemmässä vaiheessa. Lisäksi vielä oman kotikaupungin joukkueen nimissä, Vesa tunnelmoi.

Kohti vahvempaa jalkapallo- ja seurakulttuuria

Hämeenlinnalainen jalkapallokulttuuri on ollut historian saatossa vaihtelevaa. Tämän ovat huomanneet myös paljon jalkapalloa seuraava hyökkääjät.

– Mielestäni Hämeenlinnan jalkapallo on elännyt murrosvaihetta jo useamman vuoden. Nyt HJS:n myötä on kaupunkimme jalkapalloiluun ja seuratoimintaan tulossa yhtenäisyyttä, ammattimaisuutta ja sitä myöden eteenpäin mennään. Ikämiespeleissä on myös hienoa juurikin samaisesta syystä edustaa HJS:n värejä, Vesa pohtii. Jalkapalloa elävä ja hengittävä Mape on samoilla linjoilla ja toiveikkaana tulevaisuuden suhteen.

– Hämeenlinnan jalkapallo- ja seurakulttuuri on ollut minulle mysteeri. On ollut tietämystä, tekoja ja paljon tuhoa. Nyt tilanne näyttää valoisammalta, on ammattiosaajia tärkeissä rooleissa. On kuitenkin muistettava, että mikään  hyvä ja kestävä ei synny hetkessä ja edessä on vielä paljon töitä. Ikämiesjalkapalloilu jatkaa kasvavaa perhettä ja antaa lisää iloisia kokemuksia ja muistoja niitä vielä lisää kaipaaville.

Koska isona osana ikämiesjalkapalloilua on itsensä ja muiden haastaminen, haluavat pelaajat heittää haasteita muille seuratoimijoille. Vesan haaste menee junioreiden suuntaan.

– HJS:lle ja etenkin junioreille heittäisin haasteeksi ns.katufutispelien järjestämisen. Pelit voisivat olla vaikkapa kerran kuukaudessa seuran järjestämällä kentällä ja pelimuoto siten, että 2-3 ikäluokkaa olisivat yhdessä ja sekajoukkuein katufudissäännöillä. Näin saataisiin koko seuratoimintaan lisää yhtenäisyyttä ja pelin iloa. Samalla nuoremmat voisivat oppia vanhemmilta pelaajilta ja toisinpäin. Mape sen sijaan on haastanut junioreita milloin mihinkin kilpailuihin niin tällä hetkellä haaste lähtee 2008 syntyneiden valmentajille.

– Punnerrukset x pomputtelu vuorojaloin, HesaCupin viimeisenä päivänä kisat. Saa harjoitella. Voittajalle hauska ilta, oletko mukana?

Nuorimman ikämiesjoukkueen maalia vartioivan, seuran E-junioreiden valmentajana toimivan Jarkko Ollikaisen haaste lähtee seuran maalivahdeille.

– Miesten joukkueen maalivahdeille haaste kauden nollapelien määrästä, Ville voi kuitata haasteen perinteisellä jalkapallokulttuurimatkalla syksyllä kauden jälkeen. F- ja E-junioreiden maalivahdeille haaste pallon pompottelusta nyrkeillä, jokainen koutsin voittanut ennen kauden 2017 päättymistä nautiskelee jätskeistä. Saa haastaa!

HJS:n ikämiehet toivottavat kaikille peli-iloa kaudelle 2017 hienon lajin parissa.

Kuvateksti: Mape Paappanen maalaa ja opettaa maalintekoa HJS:ssa