SalPa sai kympin täyteen HJS:n kustannuksella
Julkaistu: 25.09.2022 14.06

SalPa sai kympin täyteen HJS:n kustannuksella

Hämeenlinnan Jalkapalloseurasta ei ollut kovaa vauhtia kohti Ykköstä puksuttavan salolaisjunan pysäyttäjäksi lauantaina, vaan tunnerikkaan ottelun voittajaksi nousi lopulta SalPa 10 peräkkäisellä voitolla 4-1-numeroin. Lukemat ovat selvät, mutta eivät kerro jos jonkinlaista sisältäneestä ottelusta koko totuutta.

HJS oli hallitsevampi osapuoli ensimmäisen jakson ensimmäisellä puoliskolla. Formaatiotaan tutusta 5-3-2-muodosta 3-4-3-muotoon ruuvanneet vierailijat toteuttivat ottelusuunnitelmaa HJS:n päävalmentajaa Lauri Hakasta miellyttäneellä tavalla.

“Aika hyvän siirtymän saimme ja hallitsimme ekaa kahtakymppiä aika selkeästi hyvillä hyökkäyksiä. Olimme hyviä pallollisesti ja riittävän kärsivällisiä. Pelasimme helppoa ja liikuttelimme palloa puolelta toiselle pitkillä hyökkäyksillä ja pääsimme sitä kautta murtautumaan läheltä vastustajan linjaa.”

Hyvä virtaus HJS:n pelaamisesta kuitenkin katosi hetkeksi jakson edetessä, jonka myötä myös kotijoukkue SalPa pääsi peliin paremmin mukaan.

“Se jäi kismittämään, sillä meillä ei ollut tarvetta hätäillä niin paljoa kuin mitä ruvettiin. Ratkoimme tilanteita liian kaukaa ja etäisyyksien kasvaessa SalPa pääsi kääntämään painopistettä repimällä irtopalloja linjojen väleissä. SalPalla oli muutama yritys myös, mutta ei meillä mitään hätää ollut. Sen jälkeen alkoikin päivän show.”

Showlla Hakanen viittasi ottelun tuomarityöskentelyyn, joka ei hämeenlinnalaisten leirissä aiheuttanut tyytyväisyyttä. Ottelun avausmaali tuli Joonas Meuran hyvästä vapaapotkusta 31 minuutilla. Maalia edelsi erotuomari Samuli Stenmanin erikoinen tulkinta kaksinkamppailutilanteessa.

Ensimmäisen jakson lisäajalla Severi Keskitalo ajettiin kentältä ulos suunsoiton vuoksi. Tilanne aiheutti pelaajissa varsin hämmentyneitä ja osin myös huvittuneita reaktioita.

“Tuntui, että vähän muutkin olivat meitä vastaan kuin vastustaja. Päätökset vaikuttivat peliin aika lailla. Ei ne välttämättä peliä ratkaisseet, mutta eivät ainakaan sitä helpottaneet. Totta kai kun häviää niin harmittaa entistä enemmän, mutta ei fifty-fifty-tilanteet ihan tasan menneet”, Hakanen totesi.

Vaikka tuomarityöskentely ei hämeenlinnalaisten mielestä ollut ykkösluokkaa, on HJS:llä itsellään myös peiliin katsomisen paikka. Hermokontrolli ei pitänyt.

"Se tuntui menevän liikaa ihon alle. Keskityimme enemmän siihen mitä valintoja tuomari teki vähän aikaa ekalla jaksolla ja peli oli senkin vuoksi hankalampaa.”

Vajaalla taistellut HJS nousi tasoihin, mutta joutui nöyrtymään Elmo Heinosen edessä

Muotoaan uudemman kerran, tällä kertaa pakosta, muuttanut HJS tuli toiselle jaksolle kovalla taisteluilmeellä ja nousi peliin mukaan 50 minuutilla. HJS riisti pallon omalla kuudentoista rajalla ja toimitti pallon Tuomas Lähdesmäen ja Eemeli Raittisen kautta läpiajoon Oiva Laaksoselle, joka jätti Meuran seisomaan, kiersi maalivahti Joni Rahilan ja laukoi pallon maaliin.

Alivoimasta huolimatta hyvässä kontrollissa ollut peli kääntyi taas astetta vaikeammaksi tunnin kohdalla SalPan siirryttyä 2-1-johtoon Elmo Heinosen maalilla. Ennen maalaamistaan Heinonen rikkoi selvästi Lähdesmäkeä, jonka jälkeisestä pallonmenetyksestä peliväline toimitettiin laidalle ja sieltä matalalla keskityksellä boksiin ja maalin yläkulmaan.

Kahdeksan minuuttia myöhemmin SalPa siirtyi 3-1-johtoon. Iku Leinon matala keskitys oikealta laidalta tavoitti jälleen Heinosen, joka pääsi iskemään pallon voimattomaksi toisella jaksolla jääneen Laurin Inkeroisen selän taakse. Sekä salolaisten toisessa että kolmannessa maalissa parantamisen varaa jätti oman boksin puolustaminen, sillä Heinonen sai molemmilla kerroilla viimeistellä aivan liian vapaasti.

“Pari halpaa maalia tuli omassa boksissa ja sillä osa-alueella emme olleet tarpeeksi hyviä. Alivoimalla pelatessa joutuu puolustamaan ja pari kaukaa lähtenyttä matalaa keskitystä olisi pitänyt puolustaa paremmin”, Hakanen mietti.

Viimeisen niitin ottelulle sinetöi hattutempullaan Heinonen, joka hassutteli koko HJS-puolustuksen kuutamolle ja viimeisteli illan hienoimmalla maalilla loppunumeroiksi 4-1 ottelun 90 minuutilla.

Tylyistä lukemista huolimatta Hakanen näki HJS:n otteissa hyvää.

“Tokalle jaksolle keräsimme rivit ja tulimme tasoihin alivoimasta huolimatta. Pelillisesti jäi semmoinen fiilis, että olisimme voineet alivoimallakin voittaa. Tavoite oli tulla peliin mukaan ja tiesimme, että ne samat tilat löytyvät sieltä. Palloton vaihe oli tarkoitus pelata kärsivällisesti ja siihen paria tilannetta lukuun ottamatta pystyimmekin. SalPa ei montaa tilannetta boksissa tarvinnut ja kun merkkaus unohtui niin pallo löytyi maalista.”

Allapäin pukukoppiin astelleiden pelaajien joukossa kävellyt Giscard Mosamete oli pettynyt mies ottelun jälkeen.

“Ei oikein löydy sanoja kuvailemaan tätä. Eka jakso oli tosi hyvä meiltä suurimmilta osin ja pelasimme omaa peliä. Sitten tuli aika löysänoloinen punainen kortti. Vaikka kuinka yritimme antaa hönkää toisella jaksolla niin vaikeaa se on pelata yhden miehen vajaalla. Pääsimme tasoihin, mutta lopulta yhden miehen vajaus näkyi ratkaisevasti. Hyvin pelasimme silti joukkueena ja tasavoimaisina tulos olisi ollut erilainen.”

HJS:n saldo viimeisestä viidestä ottelusta on murheellinen. Pisteitä on kertynyt vain kolme ja kohti neljän joukkoa viemässä ollut vauhti on vaihtunut tilanteeseen, jossa pääsy loppusarjaan ei ole enää omissa käsissä. Kolmas peräkkäinen tappio veti aina kovaa taistelevan Mosameten mielen harmaaksi.

“Aika pettynyt fiilis on. Muutama matsi sitten meni oikein nätisti ja kaikki tuntui loksahtelevan kohdalleen, mutta nyt on sitten ollut kolme tällaista peliä. Tätä tappiota ei voi laittaa sen piikkiin, että olisi ollut vaisua, kuten kaksi aiempaa peliä mielestäni olivat.”

Runkosarja päättyy HJS:n osalta ensi viikon lauantaina, kun Kaurialassa pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Ilves/2. HJS on lohkossa nyt viidentenä pisteen FC Jazzin perässä, joten nousu loppusarjaan vaatii voittoa Ilveksestä ja toisaalta porilaisten pistemenetystä GrIFK-ottelusta.

“Se on varmaa, että lähdemme pelaamaan kunnialla kauden loppuun eikä tingitä yhtään siitä. Loppukausi olisi voinut mennä paremminkin ja se tiedostetaan, mutta tästä vielä parannetaan”, Mosamete lupaa.

Kokoonpano:

Lauri Inkeroinen

Severi Keskitalo

Miika Kolsi

Giscard Mosamete

Gaaid Abshir Mahamed

Tuomas Lähdesmäki (Harry Kossigbo 65’)

Prince Mokuma

Lauri Kesti (Otto Kautto 86’)

Oiva Laaksonen (Jonni Thusberg 76’)

Eemeli Raittinen

Kalle Kopra (Ossi Lehtonen 76’)

HJS – Ilves/2 lauantaina 1.10. kello 14:00 Kaurialassa. Tervetuloa!

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)

Härkätie 17, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 1582099-2

toimisto@hjs.fi / 045 120 5771

Toimiston aukioloajat:

Ma: suljettu

Ti: 13‒19, ke-pe: 9‒15.30