HJS:n D-tytöille (2008 syntyneet) SM-pronssia Kuopion turnauksessa
Julkaistu: 11.10.2021 10.45

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran D-tytöt pelasivat Kuopiossa T13 SM-lopputurnauksessa. Kuudentoista joukkueen turnaus päättyi upeasti pronssimitaleihin.

Alkulohkon ensimmäinen ottelu järjestävää seuraa Kuopion Palloseuraa (KuPS) vastaan kulki mallikkaasti, mutta koko kautta vaivannut maalinteon tehottomuus vaivasi. Ottelusta saatiin kuitenkin Elli Vanamon, Aino Lambergin ja Selja Peltomaan maaleilla ansaittu 0–3-voitto. Ottelun parhaana pelaajana palkittiin keskikenttää hallinnut ja useimmat maalipaikat järjestellyt Selja.

Seuraavassa pelissä kärsittiin murskatappio 0–6 Nurmijärven jalkapalloseuralle. Tuo toimi hyvänä herättäjänä pelaajille ja valmennukselle. Näissä karkeloissa surffailu ei riitä, vaan jokaisen täytyy tehdä oma hommansa. Jo NJS-ottelun toisen puolikkaan alkupuoliskolla, valmennus opetti minuutissa vaihtopelaajille uuden 3-3-1 -ryhmityksen. Kentälle vaihdettiin kerralla viisi pelaajaa. Loppu peli menikin sitten 0–0. Tästä urotyöstä ja kovasta taistelusta joukkue palkitsi 09-tyttöjen "napero-osaston" Eda Oral, Melina Saarinen ja Seela Kuokka. Tytöt kasvoivat muutoinkin turnauksen aikana useita senttejä ja saivat isoa kokemusta tulevaisuuteen.

Alkulohkon viimeisessä ottelussa vastaan asettui kova vaasalaisryhmä, Vaasan Palloseuran ja Vaasan Sportin yhteisjoukkue. Tilanne ennen ottelua oli, että jos mielitään pelaamaan sijoista 1.–8., on ottelu voitettava. Joukkue sai erinomaisen tarkan skouttauksen Esa-Pekka Viinikan ja Tommi Laitilan tekemänä. Tieto auttoi valmistamaan pelaajat pelaamaan YJ:n vahvuudet pois ja iskemään heidän haavoittuviin osiin. Voitto pelistä kairattiinkin Elli Vanamon ampumalla alanurkkalaukauksella. Paikkoja smurffeilla oli usempaankin, mutta osalla oli jalassaan vielä väärän väriset kengät. Ottelun parhaana palkittiin voittomaalin iskenyt ja hienosti puolustuksen apuna raatanut Elli.

MITALIPELEIHIN

Alkulohkon kaksi voittoa ja upea peli VPS / FC Sport YJ:a vastaan lennätti HJS:n puolivälierään Kaarinan Poikia vastaan. Valmennuksen suurena apuna turnauksessa ja matkalla turnaukseen toiminut Kaarinan oma mies Marko Johansson oli ennen pelin alkua huolestunut saadusta scouting reportista. Tyttöjen kanssa saatiin lauantain pitkällä tauolla viilattua vielä pari pykälää kovemmaksi... Otteluun saatiin hyvä startti, kun Aino iski neljännellä minuutilla ottelun avausmaalin hienon laitanousun päätteeksi. Kymmenen minuuttia myöhemmin Minea Säteri laukoi tilanteeksi 2–0. Hurmostila joukkueen sisällä ja usko omaan tekemiseen kasvoi. Minea vaihtoi vanhat nappikset jalkaan ja niittasi itselleen hattutempun, jota ottelun parhaana palkittu Aino säesti vielä toisella maalillaan. HJS:n kuudennen maalin viimeisteli Melina hienon prässinsä päätteeksi. KaaPo sai pienen lohdutuksen maalin merkeissä vielä ottelun lopulla. 6–1 voittoon päättynyt ottelu vei meidät pelaamaan mitalista.

Välieräpelissä vastassa oli Helsingin Jalkapalloklubi. Liekö kunnioitus Klubia kohtaan ollut liian suuri, kun peliin lähdettiin liiankin varmistellen. Tauolle siirryttiinkin HJK:n johtaessa 3–0. Puoliajalla keskusteltiin eteenpäin puolustamisen tärkeydestä, sekä siitä kuinka me vetäytymällä annettiin Klubille tilaa pyörittää peliä ja tehtiin oma hyökkääminen vaikeaksi. Muutos tapahtui ja toinen puoliaika pelattiinkin tasan 2–2, Minean tehdessä molemmat meidän maalit. Hyvän maalivireen löytänyt hyökkääjä Minea valittiin meiltä ottelun parhaaksi pelaajaksi.

HJK:lle kärsitty tappio vei meidät pronssiotteluun, jonne saimme kaveriksi NJS:n. Tytöt päättivät muuttaa historiaa ja selättää Palokärki-peikon. Jo ottelun alkulämmittelyssä mentiin täysillä. Ehkä liiankin... Ruut Isotalo loukkasi jo aiemmin kohuja saaneen nilkkansa ja aiottua ryhmitystä muutettiin. Avaukseen laitettiin Minea takaisin kärkeen ja Emma Pirhonen tuli hänen paikalleen laitaan. Avauspotkusta Terttu Rantanen vaihtoi laitaa hienolla ristipallolla Ainolle joka jatkoi pallon näppärästi Minealle. Minea nosti pallon NJS-topparien väliin ja ampui kovan tukijalan laukauksen aivan aivan maalin ylänurkkaan. SolidSportin digitaali osoitti aikaa 11 sekuntia. Pelin kuva oli entistä selvempi — NJS puskee ja me puolustetaan. Pelin kuvasta huolimatta vaarallisemmat maalipaikat ottelussa tulivat kuitenkin meille. Niinpä Minea pääsi toisen puoliajan alkupuolella viimeistelemään maalivahdin pudottamasta pallosta 0–2 ja Aino viimeisteli 0–3 Minean hienosta syötöstä. Kun Vilma Qvist meidän maalissa ei palloa pomputellut, päättyi pronssiottelu ja NJS:n voittoputki keskinäisissä meille 0–3.

Pronssiottelun parhaana pelaajana palkittiin HJS-joukkue. Pelaajien valinta turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi oli täydet minuutit raatanut ja ylivoimaisesti eniten valmennusta haastanut puolustuksen tukpilari Saga Manderbacka. Minea Säteri sijoittui turnauksen maalintekijäpörssissä hienosti kolmanneksi.

Toim. huom. Parhaan pelaajan valinnat eivät ole turnauksen direktoraatin valintoja vaan valmennuksen ja skouttauksen tekemiä valintoja.

Turnauksen voitti Helsingin Jalkapalloklubi ja FC Honka tuli toiseksi.

HJS T13 MITALISTIT

96 Qvist Vilma (maalivahti, kapteeni), 4 Pirhonen Emma, 8 Vanamo Elli, 10 Manderbacka Saga, 11 Lamberg Aino (2009), 15 Salo Peppi (kapteeni, Y), 17 Kuokka Seela (2009), 18 Isotalo Ruut, 24 Rantanen Terttu, 35 Oral Eda (2009), 36 Säteri Minea, 38 Peltomaa Selja, 61 Saarinen Melina (2009).

valmennuspäällikkö Marko Johansson, päävalmentaja Koljonen Marko, maalivahtivalmentaja Päärnä Niina, valmentaja Vanamo Niko, valmentaja / joukkuenjohtaja Juhana Peltomaa, huoltaja Qvist Kirsi.

ERITYISKIITOKSET

Joukkue haluaa kiittää hyvästä työstä myös aiemmin valmentaneita Antti Anisimaa ja Teemu Juntunen sekä edelleen valmennuksessa mukana oleva Petri Paitula. Iso osa matkaa ovat tietysti olleet myös kaikki kanssapelurit ja upeat mahdollisuudet päästä pelaamaan myös vanhempien ikäluokkien mukana sekä sarjapelejä, että Taso-turnauksia.

Joukkue kiittää hienosta ja pyyteettömästä työstä myös valmennushommista vetäytyvää päävalmentajaamme Marko Koljosta. Tähän on hyvä lopettaa ja tästä hyvä myös muiden jatkaa.

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)