Pisteet karkasivat Poriin – oma maali murskasi voittohaaveet


HJS:n haaveet historian ensimmäisistä pisteistä Kakkosessa kariutuivat ikävällä tavalla Eppu Kallion ohjatessa Musan Salaman Fatoghoma Kourouman kovan keskityksen omaan maaliin, kun ottelusta oli pelaamatta enää kymmenen minuuttia. Ottelun alku oli lauantaisen sarja-avauksen tapaan vaikea ja Porista saapuneet vierailijat hallitsivat ensimmäistä varttia luoden muutamia tekopaikkoja isäntien maalille. Hyviä torjuntoja varsinkin ottelun alussa napsinut ja kotijoukkueen parhaimmistoon kuulunut maalivahti Ville Kalervo allekirjoittaa vaikean alun.

– Oli tahmea alku tänäänkin. Syöttöpeli oli ehkä vielä huonompaa kuin KaaPo-ottelun alussa, Kalervo kertoo päätään pudistellen.

Joukkueen päävalmentaja Lauri Hakanen näki ongelmia ottelun alussa varsinkin prässipelaamisessa.

– Hyökkääjien prässin aloittaminen ei ollut sitä mitä olimme sopineet. Jouduimme liikaa siirtymään puolelta toiselle, mutta ei meillä siinä toisaalta mitään hätää ollut. Vastustaja pelasi niin kuin oletimme ja ne pallot, jotka he pelasivat eteenpäin olivat vaarattomia, Hakanen sanoo.

HJS hätyytteli MuSa:n maalia ensimmäisen kerran 13:lla minuutilla, kun Jere Suomalaisen antama kulmapotku löysi Paavo Aholan pään, mutta hänen puskunsa suuntautui yli maalin. HJS sai hiljalleen omaa peliään rullaamaan ja 23:lla minuutilla Tariq Kazi petasi upealla laitanousullaan paikan Santeri Haaralalle, joka pääsi laukomaan rangaistusalueen sisältä kahteen kertaan molempien jäädessä kuitenkin MuSa-puolustajien blokkeihin.

Haarala pääsi kokeilemaan uudestaan puolen tunnin kohdalla, mutta veto boksin ulkopuolelta kilpistyi jälleen MuSa:n puolustajaan. 37:llä minuutilla Eppu Kallio ja Eetu Tapanainen pelasivat hienon seinäpelin, jonka jälkeen Valtteri Kaarna pääsi vetämään noin 22:sta metristä. Laukaus painui kuitenkin hieman ohi porilaisten maalin. Välissä myös MuSa pääsi yrittämään kulman jälkitilanteesta, mutta Ville Kalervo torjui Juuso Rantalan takakulmaa kohti suuntautuneen vedon.

Aivan ensimmäisen jakson lopussa Haarala pääsi yrittämään vielä kolmannen kerran maalintekoa, mutta tällä kertaa paristakympistä lähtenyt veto suuntautui päin porilaisten maalivahti Tomi Mikkelssonia.

– Loppua kohden saimme syöttöpeliä toimimaan ja sitä kautta ottelua hallintaan, Kalervo tiivistää ensimmäisen jakson loppua.

Vaikea toinen jakso

HJS aloitti pirteästi toisen jakson, kun Lauri Kesti pääsi laukomaan boksin rajoilta. Nopeasti lähtenyt laukaus suuntautui kuitenkin maalin yli. Hyvän alun jälkeen pallonhallinta ja pelin ote alkoi siirtymään vierailijoille. Vaarallisia maalipaikkoja ei kumpikaan joukkue pystynyt luomaan.

– MuSa ehkä hallitsi palloa enemmän, mutteivat saaneet vaarallisia paikkoja. Meidän suurin ongelma oli huolellisuus pallon kanssa. Meillä on vaativa pelitapa, joka vaatii välillä pelaamista paineen alla ja ahtaissa paikoissa. Tänään tuntui, ettemme saaneet ajoittain viittä sekuntia kauempaa kestäneitä pallonhallintajaksoja. Tuntui olevan hirveän työn takana päästä vastustajan boksiin, Kalervo toteaa.

MuSa nosti prässitasoaan selvästi toisella jaksolla. Hakasen mukaan se ei kuitenkaan ollut ratkaiseva syy sille, miksi pallonhallinta oli toisella jaksolla joukkueelle vaikeaa.

– Avasimme peliä syvältä hyvin. Sen jälkeen puuttui se, mistä koko viikon puhuimme: painopisteen siirrot vastustajan puolustaessa keskikaistaa voimakkaasti. Ne hetket, kun saimme siirrettyä painopisteen hienosti syöttelemällä, meille aukesi tilaa edetä ja mahdollisuuksia luoda omat maalipaikkamme, Hakanen analysoi.

Ongelmat pallonhallinnassa alkoivat Hakasen mukaan näkyä pelaamisessa.

– Oma pelin rytmi hajosi ja väsymys alkoi kertautumaan, kun jouduimme juoksemaan kovaa omaa maalia kohti.

HJS antoi MuSa:lle paljon erikoistilanteita. Varsinkin MuSa:n toisen jakson maalinedustan kasaan suuntautuneet myötätuulikulmat olivat vaarallisia. Hakanen oli pettynyt helposti annettujen erikoistilanteiden määrää, mutta kehui niiden puolustamista.

Varmuudella vaikeat keskityspallot hoitanut Kalervo näki pelissä hyvääkin.

– Puolustimme tänään hyvin. Ylöspäin pelaamisessa oli meidän suurimmat ongelmat, mutta se ei ollut pelkästään hyökkääjien ongelma. Hyökkääminen lähtee alhaalta asti. Tänään olisi ollut sauma pisteeseen ja se olisi vaatinut vielä kymmenen minuuttia puristamista, mutta sitä ei tänään tullut, Kalervo kertaa.

Hakanen jakoi tunnustusta päivän vastustajalle.

– MuSa on vastustajana kovimmasta päästä ja erittäin vaikeasti voitettava joukkue kaikille tässä sarjassa. 1-0 on aika perinteinen MuSa-tulos.

Kalervo näkee joukkueessa kasvukipuja, mutta uskoo, kelkan kääntyvän jo seuraavassa ottelussa Hongan kakkosjoukkuetta vastaan.

– Voisi sanoja, että maksamme vähän oppirahoja. Tietty kokemattomuus paistaa tietyissä tilanteissa ja pelaamisessamme on turhaa jännitystä ilmassa. Olemme näyttäneet, että kuulumme tähän sarjaan, mutta toisaalta ei nolla pistettä paljoa lämmitä. Ei meillä mitään syytä ole päätä pensaaseen laittaa, tiistaina on taas uusi peli, josta aiomme tuoda pisteet kotiin, Kalervo sanoo.

Hakanen tietää keinot, joilla pisteitä alkaa kertymään.

– Meillä on opin paikka siinä, kuinka kova pitää olla pallon kanssa ja miten määrätietoinen pitää olla syöttämisessä, jotta pallo säilyy omilla. Lisäksi meidän on opittava tunnistamaan tilanne: milloin syötämme eteenpäin ja milloin johonkin muuhun suuntaan. Kasvamme joukkueena koko ajan ja opimme tekemistämme virheistä. Haluamme pelata aktiivisesti ja sitä kautta oppia pelaamaan futista. Siinä pitää päästä seuraavalle tasolle, jolla tulee myös pisteitä, Hakanen pohtii ja on luottavainen, että pistetili aukeaa ensi tiistaina.

HJS jahtaa kauden avauspisteitä seuraavan kerran tiistaina Espoossa, kun joukkue kohtaa Honka Akatemian. Tapiolassa pelattava ottelu alkaa kello 18.30. 

Avaus:

Ville Kalervo

Eppu Kallio

Markus Joenmäki

Paavo Ahola

Tariq Kazi

Santeri Haarala <—> Timo Viljanen 70´

Otto Ojala

Valtteri Kaarna <—> Prince Mokuma 63´

Jere Suomalainen

Eetu Tapanainen <—> Juuso Huhtapelto 80´