Return to play & vammojen ennaltaehkäisy


Return to play

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran yhteistyökumppanin Mehiläisen liikuntaklinikan fysioterapeutit Eero Turunen, Antti Aitasalo ja Ville Suomalainen osallistuivat 9-11.4.2016 Lontoossa kansainväliseen FIFA:n järjestämään konferenssiin. Kyseessä oli järjestyksessään 25. konferenssi ja teemana oli ”Return to Play”. Queen Elizabeth II Conference Centeriin kokoontui yli 2000 lääkäriä, tutkijaa ja fysioterapeuttia 89 eri maasta.

Oppeja vammojen ehkäisyyn

Kaksi ensimmäistä päivää käsiteltiin teeman mukaisesti tyypillisten jalkapallovammojen kuntoutuksen ja ennaltaehkäisyn nykykäytäntöjä. Konferenssin viimeinen päivä oli varattu lasten jalkapallovammojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Konferenssissa esiteltiin uusi FIFA 11+ kids alkulämmittelyohjelma, jolla tutkitusti pystytään ennaltaehkäisemään 50% 8-12 vuotiaiden jalkapalloilijoiden vammoista. Edeltävä vamma on suurin riskitekijä urheiluvamman syntymisessä, joten ennaltaehkäisy on erittäin tärkeää. Keinoja lasten urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn on yleisten liiketaitojen opettelu, harjoittelun monipuolisuus sekä kuormituksen asteittainen nosto ottaen huomion pelaajan biologinen, kronologinen sekä harjoitteluikä.

Tulevaisuuden näkymät

Konferenssi antoi paljon lisätietoa kuntoutuskäytännöistä ja harjoittelusta niin aikuisten kuin lasten osalta. Jalkapallolääketieteen osalta seuraavaksi tulemme suorittamaan FIFA Diploma in Football Medicine koulutuksen ja odotamme jo innolla 26. konferenssia, joka tullaan pitämään vuoden päästä Barcelonan Camp Noulla teemana ”The future of Football Medicine”.

Linkkejä

Teksti ja kuvat Eero Turunen