Sari Kataja torjui Suomelle Special Olympics –hopeaa

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran Pullerin Rohkeissa Potkijoissa pelaava Sari Kataja saavutti upean hopeamitalin naisten Unified 7v7-jalkapallosarjassa joka neljäs vuosi järjestettävissä Special Olympics -kesämaailmankisoissa. Unified-sarjassa kentällä pelasivat samaan aikaan neljä kehitysvammaista pelaajaa ja kolme vammatonta Unified-partneria. Luokitteluotteluiden jälkeen Suomi pelasi turnauksen B-lohkossa yhdessä Bosnia ja Hertsegovinan, Ugandan, Intian ja Bangladeshin kanssa.

Suomi oli lähellä jopa kultamitalia, mutta loppuottelussa vastassa ollut Bosnia ja Hertsegovina voitti Suomen värikkäiden vaiheiden jälkeen 6-5. Kultamitalin häviäminen oli ottelun jälkeen kova pala, mutta hopeakin on alkanut maistua mannalle Suomeen paluun jälkeen.

“Hopee ei oo häpee”, muistuttaa Kataja.

“Loppuottelun jälkeen monet sanoivat kyllä, että ‘mä en lähde enää ikinä näihin turnauksiin’”, Kataja nauraa.

Suomen maalivahtina turnauksessa pelannut Kataja kertoo loppuottelun olleen tiukka vääntö, tosin tuomaritoiminta oli suomalaisittain katsottuna jokseenkin kyseenalaista.

“Vastustajat pitivät paljon paidoista kiinni, repivät ja tönivät. Kentällä oli kaksi tuomaria eikä kumpikaan puuttunut asiaan”, Kataja pudistelee päätään.

Finaalitappiosta huolimatta Abu Dhabissa järjestetyt maailmankisat jäivät Katajan mieleen hienona kokemuksena. Pelien lisäksi parhaimpina muistoinaan hän mainitsee vierailun paikallisessa koulussa ja päivän huvipuistossa.

“Olin ensimmäistä kertaa mukana näin isoissa kisoissa. Olen aiemmin ollut maajoukkueen mukana myös Belgiassa”, Kataja kertoo.

Kaveri houkutteli lajin pariin

Kataja mainitsee harrastaneensa jalkapalloa noin kahdeksan vuotta. Alkujaan hän lähti Pullerin Rohkeisiin Potkijoihin mukaan kokeilumielessä, kun hänen kaverinsa houkutteli Katajaa joukkueen harjoituksiin. Kipinä lajiin syttyi nopeasti.

“Jalkapallossa on pelaamisen lisäksi parasta kaverit, joukkuehenki ja yhteiset pelireissut”, Kataja listaa.

“Pullerin Rohkeissa Potkijoissa meillä lentää läppä ja kaikki ymmärtävät toisiaan.”

Seurajoukkueessaan Kataja pelaa sekä kenttäpelaajana että maalivahtina. Monipuolinen pelaaja tiedostaa hyvin omat vahvuutensa.

“Uskallan ottaa haasteita vastaan ja olen nopea oppimaan uusia juttuja”, Kataja kertoo täsmällisesti.

Myös salibandya ja frisbeegolfia harrastava Kataja valmistuu tulevana kesänä merkonomiksi Kiipulan ammattiopiston liiketoiminnan perustutkintolinjalta. Tällä hetkellä hän suorittaa työharjoittelua lounaskahvila Huikopalassa kauppakeskus Goodmanissa. Tulevaisuudessa hän haaveileekin työskentelevänsä asiakaspalveluammatissa.


Teksti: Marko Kouhia
Kuva: Lauri Jaakkola, VAU ry