HJS:n naisten edustusjoukkueen kotiavaus koittaa huomenna
Julkaistu: 07.05.2022 17.21

HJS:n naisten edustusjoukkueen kotiavaus koittaa huomenna

Hämeenlinnan Jalkapalloseuraan perustettiin täksi kaudeksi naisten edustusjoukkue, joka aloitti virallisten ottelujen taipaleensa Nelosessa viime viikon tiistaina murskaamalla Valkeakosken Hakan peräti 12-0. Suurinumeroista voitosta huolimatta joukkueen pelaajavalmentaja Laura Lähdekorpi näki joukkueen otteissa paljon parannettavaa.

“Lähdimme pelaamaan omaa peliä, mutta se ei onnistunut, vaan ensimmäinen jakso pelistä oli aika räiskimistä eikä pelillisesti niin hyvää. Toisella jaksolla paransimme kuitenkin vähän. Yleensä jos tasoero joukkueiden välillä on noin suuri niin sitä lähtee helposti pelaamaan vastustajan peliä ja niin taisi meillekin käydä. Hyvä startti kuitenkin tuloksellisesti kauteen.”

HJS:n pelaaminen meni Lähdekorven mukaan jopa liian yksilösuoritteiseksi.

“Haluamme pelata mahdollisimman laadukasta jalkapalloa niin, että pallo pysyy maassa ja etenemme syöttelemällä eteenpäin. Haka-pelissä yritimme liikaa vain juosta ohi vastustajista, kun se oli mahdollista ja homma ei lähtenyt pyörimään, kun joukkuepeli unohtui. Toivottavasti jatkossa tulisi tasokkaampia jengejä vastaan niin se haastaisi myös meitä joukkueena ja silloin koko joukkueen suorittaminenkin varmasti paranee.”

Huomenna vastassa oleva PJK aloitti kautensa HJS:n tapaan voitolla, kun se kukisti omassa avauksessaan Ilves-Kissat maalein 4-2.

“Toivottavasti tulee tiukempi peli kuin mitä ensimmäinen oli. Aika vähän tietoa näistä Nelosen joukkueista on etukäteen. Ainoa mitä voi vähän vertailla on katsoa joukkueen aikaisempia tuloksia”, Lähdekorpi miettii.

"Hienoa, että naiset on saatu samalle tasolle miesten kanssa"

Naisten edustusjoukkue perustettiin HJS:ään tukemaan pelaajapolkua myös tyttöjalkapallon puolella. Tavoitteena on, että omille pelaajille on junioriajan jälkeen tarjolla luontainen jatkumo uralle.

“Pääpaino HJS:ssä on ollut juniorifutiksessa ja seurasta on puuttunut se kehityskaaren huippu. Itse olen joutunut siirtymään Parolan Visasta Hakaan ja sieltä Härmään, koska minulle ei ole ollut luonnollista siirtymää. Miehissä pelaajapolku lapsista aikuisiin on jo olemassa, ja on hienoa, että naiset on saatu nyt samalle tasolle”, Lähdekorpi mainitsee.

Toisena tavoitteena on joukkueen nostaminen ylemmäksi sarjatasoilla, jolloin jatkumon luominen on entistä helpompaa.

“Jos tällä hetkellä yritetään saada naisia pelaamaan HJS:ään niin Nelosessa pelaaminen ei välttämättä monia houkuttele. Sama kysymys koskee myös omista B-tytöistä yli-ikäisiksi tulevia pelaajia. Jos nousemme ylöspäin pykälän tai kaksi niin parin kolmen vuoden päästä B-ikäisille olisi hyvä sarjataso, jolloin sillä uudella ja nuorella joukkueella olisi hyvä ajaa naisten joukkuetta eteenpäin ja kehittymään entisestään”

“Hämeenlinnassa on aika vähän naispelaajia. Jos vanhoja pelaajia lähtee pois niin uusia on vaikea houkutella mukaan. HJS:llä on isona organisaationa mahdollisuus saada pelaajia tänne pelaamaan. Mitä nopeammin pääsemme korkeammalle tasolle sitä houkuttelevampi vaihtoehto tämä on", Lähdekorpi kertoo.

Tältä pohjalta on helppo nimetä myös tämän kauden tavoite.

“Olen varma, että kausi tulee menemään hyvin ja nousemme Kolmoseen. Sitä haluavat valmennus ja pelaajat. Olisimme halunneet aloittaa heti Kolmosesta ja ihan varmasti olisi sieltäkin ollut mahdollista nousta ja saada sopivimpia pelejä tälle joukkueelle. Jos emme nouse niin joudumme odottamaan taas yhden vuoden eteenpäin, että saamme HJS:ää eteenpäin, joten senkin takia tavoitteet on asetettu korkealle”. Lähdekorpi sanoo.

Naisten joukkue ja B-tytöt toimivat tiiviissä yhteistyössä

HJS:n naisten joukkue perustettiin täksi kaudeksi toimimaan yhdessä B-tyttöjen kanssa. Joukkueen pelaajisto muodostuu suurimmaksi osin B-ikäisistä pelaajista ja myös harjoittelu tapahtuu yhteisesti. Täysi-ikäisiä pelaajia on vain muutama ja nuorimmat pelaajat ovat –08-syntyneitä. Harjoitteet ovat samoja koko harjoitusryhmällä ja alkulämmöt tehdään yhdessä, mutta joukkueet treenaavat varsinaiset harjoitukset kuitenkin erillään omissa ryhmissään.

“Se on toiminut tosi hyvin. Meillä on paljon jengiä ja saamme laadukkaita treenejä. Valmennus tekee paljon yhteistyötä ja valmentaa molempia joukkueita sekä treeneissä että peleissä. Muutamat pelaajat pelaavat molemmissa joukkueissa ja saamme peleihin tarvittaessa apuja B:n SM-joukkueesta", Lähdekorpi kiittelee.

Pelaajavalmentajana operoiva Lähdekorpi tuo mukanaan omaa kokemustaan nuoreen joukkueeseen. Pelaajavalmentajaksi saapui myös Lauran sisko Eerika, jonka kausi päättyi valitettavasti loukkaantumiseen jo ennen ensimmäistä sarjapeliä.

“Toki muu valmennus halusi, että tulemme pelaamaan, mutta valmentajastatus näkyy siinä, että tuomme kokemusta. Treeneissä pystymme laittamaan homman seis ja mainitsemaan joistain asioista. Tavoite on, että teemme nuorista pelaajista rohkeampia. Täällä on paljon hyviä yksilöitä, mutta yhdessä pelaaminen voi olla vielä ujoa koko joukkueella. Äänen käyttöä ja muuta sellaista kun tekee niin sitä alkaa tulla automaattisesti muillekin”, Lähdekorpi mainitsee.

Yhdessä harjoitteleminen on auttanut myös joukkuehengen luomisessa. Jokainen tuntee toisensa eikä molemmissa joukkueissa pelaavien tarvitse tulla outoon ympäristöön.

“Juniorit tuntevat toisensa oikein hyvin. Itselleni pelaajat eivät olleet entuudestaan niin tuttuja, mutta hyvin minäkin olen sopinut joukkoon”, Lähdekorpi hymyilee.

Kadettikoulussa opiskeleva Lähdekorpi kertoo pallotelleensa parin viime vuoden ajan jatkaako hän jalkapallon pelaamista vai ei, sillä opinnot ovat vieneet aikaa. Pelaajavalmentajatarjous HJS:ltä oli kuitenkin mielenkiintoinen ja hyvä motivaation lähde.

“Täällä on selkeä tavoite ja joukkueeseen on haluttu kokemusta ja ammattitaitoa. Se on ollut luottamuksen osoitus valmennukselta meille. On kivaa olla mukana aloittamassa tätä.”’

HJS:n naiset pelaavat kotiavauksensa siis huomenna PJK:ta vastaan. Ottelu alkaa kello 18.30 Meijerin kentällä: Otteluun on vapaa sisäänpääsy. Tapahtumassa palvelevat kahvio ja grilli.

“Toivottavasti peleissä käy porukkaa kannustamassa ja tukemassa toimintaa. Kun matkaa alkaa seuraamaan niin huomaa varmasti, että joukkueesta on johonkin. Naisfutista onneksi tullaan nykyään katsomaan enemmän ja meidän treenimatseissakin on ollut hyvin katsojia. Toivottavasti sama jatkuu kauden mittaan”. Lähdekorpi lähettää terveisensä hämeenlinnalaiselle futisyleisölle.

Artikkelikuva: Kai Savonniemi.