HJS-päivän 722-päinen yleisö sai nauttia voitokkaasta suorituksesta
Julkaistu: 07.08.2022 11.48

Hämeenlinnan Jalkapalloseura tarjosi HJS-päivän kunniaksi mallikkaan esityksen ja otti elintärkeät kolme pistettä Espoon Palloseuralta hilaten itseään entistä vahvemmin mukaan sarjan kärkikahinoihin.

Loppulukemat kirjattiin 2-1 (1-0). HJS:n maalit tekivät Kalle Kopra ja Eemeli Raittinen, EPS:ltä osui ottelun lopussa Aleksi Hollmen.

“Kyllä se taas oli tiukkaa kamppailua alusta loppuun. Ei se kaava muutu mihinkään pelistä toiseen ja loppuun asti sai jännittää. EPS on laadukas ja urheilullinen ryhmä, joka pystyy kovalla kamppailulla horjuttamaan. Meidän piti laittaa kroppaa likoon ja olla valmis siihen”, pureskeli HJS:n päävalmentaja Lauri Hakanen.

“Kevään pelissä olimme sillä osa-alueella selvästi kakkosia, mutta tänään olimme riittävästi kovempia. Voitimme kaksinkamppailuja varsinkin pelin alussa isolla prosentilla ja hallitsimme sitä.”

Terävyys kamppailussa ja kakkospalloissa olikin se ase, jolla HJS sai pelin komennon itselleen pitkälle ensimmäistä jaksoa. Hyvään kuntoon vihdoin tullut Kaurialan nurmi mahdollisti syöttöketjuja, joita HJS sai mukavasti aikaan ensimmäisen jakson aikana.

Ensimmäinen paikka siirtyä johtoon syntyi kulmapotkusta kuudennella minuutilla, kun Raittinen nousi korkeimmalle Jami Kyöstilän kulmapotkuun, mutta hyökkääjän pusku suuntautui yli maalin.

Vartin kohdalla hyvän ottelun HJS:n keskikentällä pelannut Tuomas Lähdesmäki löysi pystysyötöllä Kopran, joka ehti antamaan matalan keskityksen päätyviivalta. Jonni Thusberg pääsi vetämään hyvästä paikasta, mutta Heikki Louhivaara esitti loistavan reaktiotorjunnan. Irtopallo tuli Kyöstilälle, mutta huonosta asennosta lähteneeseen laukaukseen ei tullut riittävästi voimaa.

HJS siirtyi johtoon 19 minuutilla. Kopra riisti pallon EPS:n rajaheitosta, syötti pallon Raittiselle kuudentoista kulmaan, teki pystyjuoksun ja laukoi pelivälineen pienestä kulmasta espoolaisten maaliin.

Kopra vaikutti olevan maalinteon kannalta liian hankalassa kulmassa, mutta ei siitä välittänyt.

“Eemeli sai pallon, tein liikkeen pystyyn ja laitoin pallon sisään etukulmasta. Aika huonosta kulmasta pääsin vetämään”, Kopra kertasi kauden toista maaliaan.

Klubi 04:sta vastaan uransa ensimmäisen maalin Kakkosessa laukonut hyökkääjä oli tyytyväinen, että maalihanat ovat auenneet myös edustuksen riveissä.

“Kyllä se aina tuntuu hyvältä ja toivotaan, että maaleja tulee lisää.”

EPS sai ensimmäisen paikan poikasen 24 minuutilla, kun se pystyi murtautumaan oikealta laidalta boksiin. Syötössä maalin eteen oli ensimmäisenä paikalla niin ikään mainion ottelun pelannut Giscard Mosamete, joka blokkasi espoolaisten yrityksen kulmapotkuksi.

HJS:n seuraava tilanne tuli nopeasta tilanteenvaihdosta. Kyöstilä riisti pallon omalla alueella ja laittoi Raittisen vasemmalta laidalta vauhtiin. Syöttö maalin eteen löysi ahneesti tilanteeseen nousseen Kopran, mutta tällä kertaa espoolaispuolustus vesitti tilanteen hyvällä liukutaklauksella.

EPS sai jakson loppupuolella omaa pallollista pelaamista paremmin käyntiin ja hinasi itseään tasaväkisesti peliin mukaan. Vierailijoiden jakson paras paikka tuli topparin pitkästä syötöstä boksin sisään, mutta Joonas Immonen torjui syöksypuskun varmasti kulmapotkuksi.

HJS tuli tervästi toiselle jaksolle

Ensimmäisen jakson loppu jätti hämeenlinnalaisittain parannettavaa toiselle jaksolle. Parannusta tapahtuikin ja jakson alkua mentiin jälleen HJS:n suunnitelmien mukaan.

“Toisella jaksolla koottiin taas rivit. Kakkospalloista kamppailua parannettiin, joka toi peliotetta meille paremmaksi. Pystyimme haavoittamaan EPS:n pallollista pelaamista ja kääntämään peliä eteenpäin”, Hakanen kertoi.

Timanttinen taisteluilme oli kaiken kaikkiaan yksi HJS:n voiton avaimista.

“Se oli erittäin hyvä ja kaikki olivat valmiina siihen. Luulen, että kevätkierroksella EPS:n kovuus yllätti meidät. Otimme siitä opiksi, mikä on hyvä merkki. Pystyimme henkisellä tasolla vastaamaan siihen”, Hakanen totesi.

HJS haki toista maalia tiukasti toisen jakson alussa. Hyvällä yhteydellä operoineet Kopra ja Raittinen aiheuttivat vaaraa 52 minuutilla, mutta Kopra ei pystynyt yllättämään Louhivaaraa toista kertaa pienestä kulmasta.

Miika Kolsille avautui hyvä paikka uran ensimmäiseen Kakkosen maaliin hetkeä myöhemmin, kun kulmapotkun kakkospallo tippui tarjottimelle noin 14 metriin, mutta topparin laukaus suuntautui valitettavasti moukarihäkkiä kohti.

Ja taas hetkeä myöhemmin HJS sai kovan hässäkän espoolaisten rangaistusalueelle, mutta palloa ei saatu survottua pelaajamassan läpi maaliin asti.

HJS siirtyi lopulta kahden maalin johtoon 61 minuutilla. Kyöstilä pelasi hieman puolen kentän jälkeen tuomitun vapaapotkun lyhyenä Mosametelle, jonka upeaan keskitykseen hyökkäsi Raittinen kolmen espoolaispelaajan keskeltä. Laadukas pusku upposi alanurkkaan ja ansaittu toinen maali näki vihdoin päivänvalon. Maali oli Raittiselle kauden kahdeksas.

EPS:n ensimmäinen tilaisuus tuli vartti ennen loppua kulmapotkusta. Ville Kiiski pääsi ohjaaman vitosen sisältä, mutta Immonen esitti loistavan reaktiotorjunnan pitäen HJS:n johdon kahdessa maalissa.

HJS oli lähellä siirtyä kolmen maalin johtoon hetkeä myöhemmin. Thusberg riisti pallon EPS:n alueella ja rynnisti Raittisen kanssa 2v1-hyökkäykseen. Thusberg kuljetti pallon itse boksiin ja pääsi laukomaan hyvältä paikalta, mutta veto meni yli.

HJS oli menossa kohti varmalta näyttänyttä voittoa, mutta jännitys nousi korkealle varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. Edi Tashevci nosti pitkä pallon rankkarialueen rajalle, josta pallo jatkettiin linjan taakse juokseelle Hollmenille. Immonen oli tilanteessa voimaton ja näin HJS-päivän perinteitä kunnioittaen otteluun saatiin sykkeitä nostattanut loppu.

Jännitykseen ei ollut lopulta liiemmälti aihetta, sillä koko ottelun ajan toiminut puolustus piti EPS:n pois vaaranpaikoilta ja HJS nappasi taskuun tärkeät pisteet.

“Hyvin puolustimme ylipäätään nämä kaksi peliä. Paikkoja ei ollut montaa kummallakaan. Isossa kuvassa eliminoimme hyvin vastustajan uhkaa pois. Teimme paljon oikeita valintoja. Muutamia nopeita tilanteenvaihtoja tuli pallonmenetyksistä, mutta puolustimme hyvin nopean uhan pois. Linja oli hyvin hereillä. Voiton avaimet oli hyvässä puolustamisessa”, Hakanen kehui.

Parannettavaakin jäi.

“Tietynlainen rauhallisuus pallollisessa pelaamisessa. Kun tilaa löytyy niin pitäisi vähän paremmalla ja isommalla skaalalla käyttää kenttää. Painopisteen siirrot, jotka avaavat tilaa ovat vähän liian yksittäisiä. Mutta tyytyväinen pitää olla kuitenkin siihen, että löysimme hetkiä, jolloin kykenimme myös kontrollointiin. Eiköhän nämä asiat parane vielä”, Hakanen luotti.

Kopra oli kauttaaltaan tyytyväinen HJS:n esitykseen.

“Meiltä oli ihan hyvä matsi. Vastustajalla ei ollut hirveästi paikkoja. Ansaitsimme voiton”, hyökkääjä niputti.

Kopra on nostanut tällä kaudella selkeästi profiiliaan ja mies itse on tyytyväinen tähänastiseen kauteensa.

“On ollut hyvä kausi. Olen saanut enemmän peliaikaa miehissä, mitä ajattelin. Olen saanut pari maaliakin, joten on tosi hyvä fiilis.”