HJS:n organisaatiorakenne uudistuu
Julkaistu: 30.11.2022 16.15

HJS:n organisaatiorakenne uudistuu

Hämeenlinnan Jalkapalloseura ry. aloittaa uuden strategiakauden 1.1.2023, jonka myötä seuran organisaatiorakenteessa tapahtuu muutoksia.

"Saavutimme asetettuja tavoitteita edellisellä strategiakaudella ja uuden kolmevuotisen kauden koittaessa on hyvä päivittää henkilöiden päävastuita ja tehdä ne selväksi myös muille", kertoo toiminnanjohtaja Tommi Laitila.

Organisaatiorakenteen uudistuksen päätarkoitus on jalostaa seurassa toimivien ammattilaisten osaamista entistä tehokkaammin seuran kehitystä tukevaksi.

"Olemme tekemässä suuria investointeja arkeen, joiden avulla pelaajien ja valmentajien on mahdollista kehittyä paremmiksi. Tällöin meidän on jäsenneltävä palikat sellaiseen kuntoon, että organisaatiomme on valmis seuraaviin loikkiin. Tärkeä osa seuratyötä on se, miten maksimoimme yksittäisen ammattilaisen osaamisen ja siihen pyrimme entistä paremmin tulevalla strategiakaudella."

Suurin muutos koskee valmennuspäälliköiden toimenkuvia. HJS luopuu napero-, lapsuus-, nuoruus- ja huippuvaiheen valmennuspäällikkönimikkeistä ja järjestelee seurassa työskentelevien valmennuspäälliköiden vastuualueet uudelleen. Painopisteiden avulla valmennuspäälliköiden osaaminen palvelee seuran jäsenistön jokapäiväistä toimintaa entistä paremmin.

"Uudistuksen tavoite numero yksi on antaa joukkueille, valmentajille ja pelaajille entistä enemmän valmennuspäälliköiden palveluita ja tukea. Entisessä yhden valmennuspäällikön mallissa emme pystyneet pitämään palvelutasoa yllä koko toimintakautta, etenkään kesäkaudella. Nyt tuomme joukkueille tuen kolmen eri valmennuspäällikön mallilla, joten myös kesän osalta olemme täysin eri tilanteessa verrattuna aikaisempiin vuosiin. Olen varma, että tämä tulee näkymään positiivisena kehityksenä tulevaisuudessa", Laitila avaa.

Pienin uudistus koskee entisen naperovaiheen valmennuspäällikön Ville Liljan roolia, jossa korostuu edelleen vahvasti naperotoiminta sekä yhteistyö koulujen ja päiväkotien kanssa.

"Naperotoiminta on äärimmäisen tärkeä osa kokonaisuutta ja siihen tarvitaan oma ihminen. Ville on tehnyt loistavaa työtä eikä hänen toimenkuvaan tarvitse tehdä juurikaan muutoksia, vaan miettiä, miten vahvistaa Villen roolia entisestään. Ville on kehittänyt ruohonjuuritason toimintaa kauttaaltaan ja vetää joka päivä kerhoja ja liikuntaa kouluissa. Koronavuosien aikana päiväkoti- ja koulutapahtumat ovat jääneet osin pakostakin taka-alalle, mutta kyseisten tapahtuminen kehittäminen tulee olemaan jälleen ajankohtaista", Laitila kertoo.

Lapsuusvaiheen valmennuspäällikkönä toiminut Esa-Pekka Viinikka jatkaa työtään F-ikäluokkien vastuuhenkilönä ja vastaa jatkossa myös HJS:n koulutuskokonaisuudesta.

"F-ikäluokassa otetaan ensiaskeleet joukkuetoimintaan ja siihen tarvitaan seuran vahva tuki. Se palikka on ehdottomasti säilytettävä ja se on E-P:n vahvaa osaamisaluetta", Laitila sanoo.

"Tekemämme analyysin aikana tuli ilmi, että meidän pitää panostaa koulutuksiin enemmän. Jos koulutukset ovat useamman ihmisen näpeissä, on HJS:n sinisen langan rakentaminen haastavaa. Nyt E-P ottaa koko koulutuspalikan itselleen, jolloin kokonaisuus yhtenäistyy. E-P ei vedä kaikkia valmennuskursseja tai koulutuksia, vaan rakentaa vuosikelloa sekä skannaa vapaaehtoisia valmentajia ja miettii yhdessä heidän kanssaan erilaisia tarpeita läpi. On myös tärkeää integroida koulutusta enemmän kenttätyöhön joukkueiden pariin ja vahvistaa arkea joukkueympäristössä sitäkin kautta."

Nuoruusvaiheen valmennuspäällikön Marko Johanssonin päävastuut ovat jatkossa yksiöiden kehittämisessä ja aamuvalmennuksessa.

"HJS on kasvanut toiminnallisesti ja pelaajamäärältään joka vuosi, mikä on aiheuttanut sen, että valmennuspäällikön rooli on valunut yleistyöhön. Kun tältä pohjalta miettii Markon työhistoriaa esimerkiksi Palloliiton talenttivalmentajana eri seuroissa niin hänen vahvuutensa yksilöiden kehittäjänä pääsee paremmin esiin uudessa mallissa. Aamuvalmennuksessa hän pääsee myös entistä enemmän kiinni yksilöihin ja toisaalta aamuvalmennus on Markon toimesta integroitava laadukkaammin osaksi pelaajien ja joukkueiden harjoitusviikkoa", Laitila avaa.

Huippuvaiheen valmennuspäällikkönä työskennelleen Laurin Hakasen lähdön myötä seura tarvitsi toimistolleen uutta verta. HJS uutisoi viime viikolla Peter Sammon nimityksestä seuran uudeksi valmennuspäälliköksi. Sammon vastuualueina ovat HJS:n valmennuslinjan ja testauskokonaisuuden kehittäminen.

"Teimme tarkan analyysin tarpeistamme ja mitä haluamme uudelta valmennuspäälliköltä. Kaksi isoa palikkaa olivat testipäivien jalostaminen ja valmennuslinjan eteenpäin vieminen. Olemme onnellisessa asemassa, että löysimme henkilön, joka rakentanut samoja asioita toisaalla ja omaa tuloksia sekä näyttöjä juuri näiden osa-alueiden kehitystyöstä. Lisäksi on aina vahvuus, kun uusi ihminen tuo ulkopuolelta tuoreita näkökulmia seurakehitykseen. Odotan innolla, että Peter pääsee aloittamaan työnsä HJS:ssä 1.1.2023."

Futsalkordinaattorina toimineen Jyrki Rohamon nimike muutettiin vastikään futsalvalmennuspäälliköksi. Sopimuksen päivittämisellä vastattiin ison kehitysloikan nopeasti ottaneen futsalin tarpeisiin.

"Pelaajamäärä lähes kolminkertaistui ensimmäisestä vuodesta, jolloin puhumme valmennuspäällikön roolista myös futsalin puolella. Jyrkin nykyinen titteli kuvastaa huomattavasti paremmin hänen työtään kuin aiempi koordinointivastuu."

Hallinto ja tukitoiminnot

Myös HJS:n hallinto on kokenut muutoksia. Jaana Koskinen-Kankare aloitti marraskuussa tapahtumavastaavana ja pitää näpeissään myös seuran varusterumbaa.

"Haluamme järjestää tapahtumia ja olla aktiivisia muun muassa Palloliiton suuntaan, joten on ensiarvoisen tärkeää, että meillä on Jaanan kaltainen osaaja tekemässä tapahtumistamme entistä laadukkaampia. Kilpailu esimerkiksi turnausten osalta on erittäin kovaa valtakunnallisesti, joten Jaanan rekry auttaa meitä pärjäämään. Seuran kasvun myötä valmennuspäälliköiden aika on valunut kauemmaksi ytimestään, kun on ollut paljon järjestettävää eri tapahtumien saralla. Jaana tuo heille oman tukensa, jolloin valmennuspäälliköillä on aikaa tehdä omaa työtään laadukkaammin ja meillä on selkeämpi työnjako valmennuspäälliköiden ja hallinnon välillä. Lisäksi muun muassa miesten edustuksen kotiotteluiden kehittäminen ja järjestäminen vaativat lisäpanostuksia, joihin tartumme kiinni Jaanan avulla."

Marko Kouhia aloitti elokuun lopussa seuran osa-aikaisena tiedottajana. Kouhian vastuulla on seuran tiedotus ja markkinointi.

"Toiminnan kehittyessä tiedotettavaa ja eri tapahtumien markkinointia on valtavasti. On tärkeää, että meillä on henkilö, joka pystyy jäsentämään tätä kokonaisuutta. Toiminnallisesti on tärkeää, että kehitysajatuksia suunnataan myös konkreettisen kenttätyön ulkopuolelle. Seuraavien askelien ottamisessa on huomioitava kaikki mikä vaikuttaa tulevaisuuteen ja yksi niistä asioista on se, että pystymme kertomaan mitä HJS on tekemässä ja miksi."

Koskinen-Kankareen, Kouhian ja toiminnanjohtaja Tommi Laitilan lisäksi HJS:n hallintoon kuuluvat seurasihteeri Alina Mäki-Uuro vastuualueinaan jäsenpalvelut ja hallintajärjestelmät sekä myyntipäällikkö Eero Viljanen vastuualueinaan myynti ja yhteistyökumppanit.

Seuran työntekijöitä tukee joukko ammattilaisia niin valmennus- kuin hallintopuolella. Jaakko Puronaho hoitaa seuran Terve urheilija -konseptia, Perttu Urponen (urheilutoiminta) ja Perttu Lahtinen (varainhankinta ja myynti) ovat miesten edustusjoukkueen joukkueenjohtajia, Janne Heinonen on seuran käyttämien järjestelmien (esimerkiksi Torneopal) tukihenkilö ja Juhana Peltomaa vastaa seuran graafisesta ilmeestä ja materiaaleista.

Suurin kehitystoimenpide tulevalle vuodelle on seuran maalivahtivalmennuksessa.

"Maalivahtivalmennukseen ja -linjaan liittyvissä asioissa on tehty töitä ja löydetty yksittäisten toimintaryhmien ratkaisuja, mutta vuonna 2023 kiinnitämme entistä enemmän huomiota, että löydämme myös seuran ratkaisun asiaan. Tämä ei ole todellakaan vähennä arvoa niiltä maalivahtivalmentajilta, jotka toimivat seurassamme ja tekevät loistavaa työtä omalta osaltaan, vaan tutkimme, miten esimerkiksi maalivahtivalmennuspäällikön rooli istuisi HJS:ään ja hämeenlinnalaiseen jalkapalloon."

Hallitus

HJS:n hallitusjäseniä seuraavalla strategiakaudella ovat Juho Juusela (puheenjohtaja), Janne Lamberg (talous ja strategia), Matti Junninen (miesten edustusjalkapallo), Joni Meltoranta (naisten edustusjalkapallo), Olli Lehtimäki (urheilutoiminta ja kehitysprojektit), Marika Orava (seurakehitys ja laatujärjestelmä), Kimmo Reinikainen (yhteiskuntasuhteet), Tero Holappa (olosuhteet) ja Simo Tuomala (yhteistyökumppanit ja myynti).

"Hallitustyön seuraava kehitysaskel on, että se on roolitettu tarkemmin. Hallituksessamme on loistavia ihmisiä erilaisista taustoista ja hallitustyö on varmasti mielekkäämpää, kun keskittyy enemmän tiettyyn asiaan. Esimerkiksi Matti Junninen jatkaa Olli Lehtimäen työtä miesten edustusjoukkueen jalkauttamisessa uuteen organisaatioon. Matti pystyy ottamaan asiassa isomman roolin ja infoamaan muuta hallitusta paremmin siitä, missä mennään ja millaisia asioita kentältä nousee esiin. Uskon täysin, että tarkempi roolitus auttaa meitä myös päätöksenteossa entistä enemmän. Toki meillä on paljon myös laajoja teemoja, joissa kaikki ovat mukana kehittämässä toimintaa", Laitila päättää.

HJS julkaisee uuden kolmevuotisen strategiansa 20.12.

Tutustu HJS-organisaatioon:

HJS-organisaatio.pdf

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)

Härkätie 17, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 1582099-2

toimisto@hjs.fi / 045 120 5771

Toimiston aukioloajat:

Ma: suljettu

Ti: 13‒19, ke-pe: 9‒15.30