Julkaistu: 20.12.2022 18.50

Yhteisöllinen liikuttaja ja menestyksen rakentaja ‒ HJS:ssä käynnistyy uusi strategiakausi

Hämeenlinnan Jalkapalloseura polkaisee käyntiin uuden kolmevuotisen strategiakauden 1.1.2023. HJS:n visiona on olla yhteisöllinen liikuttaja ja menestyksen rakentaja.

Arvot ‒ avoimuus, yhteisöllisyys, tavoitteellisuus, turvallisuus

HJS:n arvoissa korostuvat edellisen strategiakauden tapaan avoimuus, yhteisöllisuus, tavoitteellisuus ja turvallisuus.

”Arvopohja luo vahvan raamin toiminnallemme. Koimme, että edellisen strategiakauden arvot kuvaavat meidän seuraa ja sitä miten haluamme toimia. Avoimuus ja yhteisöllisyys ovat tärkeitä toiminnallisia voimavaroja välittämättä siitä, mikä on yksittäisen jäsenen tavoite, status tai lähtökohta. Meidän pitää huolehtia jokaisesta ja kaikkeen tekemiseen tarvitaan kaveria”, avaa Hämeenlinnan Jalkapalloseura ry:n toiminnanjohtaja Tommi Laitila.

”Toisaalta emme saa unohtaa tavoitteellisuutta huipulle tähtäävien osalta. Ja kääntäen meillä on yli 1300 pelaajaa ja voi hyvin olla, että tavoitteita on yli 1300 erilaista. Se kuvastaa seuran toimintaa joka tasolla, sillä haluamme tehdä asiat mahdollisimman hyvin jokaisen pelaajan eteen.”

Syytä ei ole tinkiä myöskään turvallisuudesta.

”Voiko olla mitään muuta arvoa kuin luoda turvallinen ympäristö, missä jokainen yksilö voi kasvaa ja kehittyä rauhassa omana itsenään”, Laitila toteaa.

Tavoitteet ‒ harrastajamäärän hallittu kasvu, olosuhteiden kehittyminen, pelaajien ja valmentajien kehittäminen, turvallinen kasvuympäristö

Turvallisuus on yksi tärkeä teema myös tavoitteissa. Turvallisen kasvuympäristön myötä harrastaminen HJS:ssä on vakaata ja jokaisen huomioivaa.

”Läpi linjan ja pelaajien tasosta välittämättä HJS:n on oltava paikka, jossa voi kasvaa ja kehittyä omaan tahtiin. Seura- ja joukkuetasolla on hyvä pitää mielessä ympäristön vaikutus lasten ja nuorten kasvussa ja pitää jatkuvasti huolta, että ihmiset myös kokevat meidän seuran hyväksi kasvuympäristöksi.”

Hallittu harrastajamäärän kasvu pysyy niin ikään tärkeänä tavoitteena HJS:n strategiassa. Seuran pelaajamäärä on kasvanut edellisen strategiakauden alun reilusta 900:sta yli 1300:aan.

”Toimenpiteitä on tehty futsalin kautta ja olemme olleet aktiivisempia kerho- ja koulumaailmassa. Ikäluokkien syntyvyys Hämeenlinnassa on kuitenkin pienentynyt ja saman pelaajamäärän tason säilyttäminen toiminnassa tarkoittaa sitä, että meidän tulee tavoittaa jatkossa entistä useampi lapsi jokaisesta ikäluokasta", Laitila sanoo.

Pelaajamäärän kasvu on synnyttänyt kysymyksen olosuhteiden riittävyydestä ja niiden kehittämisestä.

”Tällä hetkellä kannamme eniten huolta talviharjoittelun olosuhteista. Samalla meidän on mietittävä sitä, miten maksimoimme jo käytettävissä olevia olosuhteita. Organisaation kehittymisen myötä meillä on enemmän ammattilaisia ja heistä saadaan enemmän tehokkuutta irti, kun olosuhteiden puolesta on mahdollisuus tehdä asioita niin hyvin kuin pystymme.”

HJS on investoinut pelaaja- ja valmentajakehitykseen muun muassa omalla testilaitteistolla ja Polar-järjestelmällä. Laitila toivoo, että investoinnit satavat kaikkien laariin.

”Haluamme olla toimija, joka kehittää kaikkia tasoja harrastetasosta kilpaurheiluun. Investointeja on tehty koko seuran kehittämisen näkökulmasta tarjotaksemme lisää työkaluja kaiken tasoiseen kehittymiseen. Jatkamme tällä tiellä suunnitelmallisesti myös tulevaisuudessa.”

Missiot ‒ matala kynnys harrastamiselle, menestyvät yksilöt, kannamme yhteiskuntavastuun

HJS:ssä on mahdollisuus kokeilla harrastamista kaksi viikkoa ilman sitoutumispakkoa. Matalan kynnyksen harrastamisen mahdollisuutta halutaan jatkaa kannustaen lapsia ja nuoria lajien pariin.

”Jalkapalloa ja futsalia pitää olla mahdollista kokeilla helposti ilman vahvaa lajitaustaa. Isona toimijana meidän suurena missionamme on se, miten pystymme entistä enemmän madaltamaan kynnystä rakastua futikseen tai futsaliin.”

Yhtenä missiona on kasvattaa entistä enemmän menestyviä pelaajia. Menestyvyyttä on toisaalta myös onnistuminen terveiden ja liikunnallisten yksilöiden kasvattamisessa.

”Haluamme tuottaa entistä enemmän huippuyksilöitä, mutta se ei kuitenkaan ole vastakkainasettelua muuhun toimintaan verrattuna. Haluamme nostaa profiilia kaikissa tukimuodoissa, jotta pysymme kehityksessä mukana. Tämä on myös ratkaiseva tekijä edustusjalkapallon hyvinvoinnin näkökulmasta.”

Isona toimijana HJS:n on tärkeää kantaa yhteiskuntavastuutaan. Taloudellisesti vakaa toiminta, turvallinen harrastusympäristö ja toiminnan avoimuus ovat esimerkkejä vastuullisuuden ylläpitämisestä.

”Vuonna 2021 tehty UEFA:n SROI-mallinnus osoitti, että HJS:n yhteiskunnalle tuottama vuotuinen hyöty oli 7,5 miljoonaa euroa. Summa koostui HJS:n tuottamasta sosiaalisesta, terveydellisestä ja taloudellisesta hyödystä eli esimerkiksi hyvinvoinnin parantamisesta, syrjäytymisen ehkäisystä ja vapaaehtoistyöstä. Tiedostamme, että tekemisellämme on iso merkitys.”

Visio ‒ yhteisöllinen liikuttaja ja menestyksen rakentaja

HJS:n uuden strategiakauden visiona on olla yhteisöllinen liikuttaja ja menestyksen rakentaja.

”Aiomme jatkossakin tehdä laadukkaasti töitä lasten ja nuorten liikuttamisen sekä yhteisöllisyyden eteen, mutta meillä on myös enemmän tavoitteita edustusjoukkueillemme ja kiristämme ruuvia menestymisen näkökulmasta unohtamatta tärkeää ja pitkäjänteistä työtämme kaiken tasoisen harrastamisen mahdollistajana", Laitila sanoo.

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)

Härkätie 17, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 1582099-2

toimisto@hjs.fi / 045 120 5771

Toimiston aukioloajat:

Ma: suljettu

Ti: 13‒19, ke-pe: 9‒15.30