HJS nappasi upean vierasvoiton Ilves-Kissoista ja tiivisti lohkon kärkikamppailua entisestään
Julkaistu: 21.08.2022 11.17

HJS nappasi upean vierasvoiton Ilves-Kissoista ja tiivisti lohkon kärkikamppailua entisestään

Hämeenlinnan Jalkapalloseura näytti loistavaa venymiskykyään lauantaina Tampereella, kun se kukisti kovan hyökkäysarsenaalin omaavan Ilves-Kissat maalein 1-2. HJS:n maalit kirjattiin Eemelin Raittisen nimiin. Ilves-Kissojen kavennuksen iski Erkka Helminen.

HJS:n avaus koki muutoksia viime viikonlopun voittoisasta Grani-ottelusta, kun avainpelaajista poissa olivat Prince Mokuma, Giscard Mosamete, Eetu Pellikka ja Jonni Thusberg. HJS:n keskikentällä Tuomas Lähdesmäen viereen tulivat neljättä kertaa avauskokoonpanossa ollut Innocent Nshizirungu ja ensimmäistä kertaa Kakkosen ottelun aloittanut Simo Paakkanen. Kolmantena topparina pelin aloitti oudolla pelipaikalla loistavasti esiintynyt Severi Keskitalo. Myös Keskitalon tilalle toisella jaksolla tullut Veikko Lamminmäki suoriutui topparin tehtävästään kylmänviileästi.

“Kova voitto. Näytimme kovaa luonnetta. Ukkoja oli nippu sivussa ja muutoksia oli puolustuksen avainpaikoilla, mutta heiltä kaikilta tuli aivan loistavat suoritukset. He nousivat kylmiltään tuohon ja näyttivät, että homma rokkaa. Olen tosi ylpeä siitä, miten jätkät pystyivät täyttämään nuo roolit. Ja siitä puhuimme: sillä ei ole väliä, ketä on sivussa, vaan sillä ketä on kehissä ja mitä siellä tapahtuu”, kehui joukkueen päävalmentaja Lauri Hakanen.

Innocent oli läpi pelin erittäin energisellä tuulella alustaen HJS:n toisen maalin yhdellä monista riistoistaan. Paakkasen eleettömyys pallon kanssa sai miehen näyttämään siltä kuin hän olisi pelannut Kakkosta jo useamman kauden.

HJS:n keskikentän moottorina jälleen hienosti esiintynyt Lähdesmäki antoi suitsutusta vierellään pelanneille nuorille.

“Tämän takia ne pojat käyvät meidän treeneissä, että he pärjäävät, kun peli tulee. Loistavasti kundit pärjäsivätkin. Se on aina näytönpaikka, kun he pääsevät A-junioreista edustukseen. Silloin pitää loistaa ja tänään he loistivat.”

HJS sai otteluun hyvän alun, kun loukkaantumisensa jälkeen ensimmäistä kertaa avauksessa ollut Lauri Kesti murtautui pallon kanssa vastustajan boksiin, mutta Joni Miettinen torjui hänen vetonsa kulmapotkuksi.

Ilves-Kissat hätyytteli pariin kertaan keskityksillä HJS:n maalia, mutta vankasti pelannut puolustus sai häirittyä maalintekoyrityksiä ratkaisevasti eikä suurta vaaraa syntynyt.

HJS sai huippupaikan 19 minuutilla. Raittinen pääsi kuljettamaan pallon boksiin, syötti takaviistoon, mutta Innocentin viimeistely vapaasta paikasta meni hiukan maalin ohi.

HJS siirtyi johtoon 27 minuutilla. Pallo riistettiin omalla alueella, josta joukkue eteni hienosti syöttelemällä vasenta laitaa pitkin kohti maalia. Gaaid Abshir Mahamed syötti pallon rangaistusalueen rajaa pitkin toiselle puolelle Raittiselle, joka viimeisteli varmasti HJS:n 0-1-maalin.

Ilves-Kissojen paras paikka syntyi 39 minuutilla. Miro Salminen pääsi puskemaan takatolpalta, mutta miehen pusku suuntautui HJS:n onneksi taivaan tuuliin.

Ensimmäisen jakso oli varsin tasaista ja laadukasta jalkapalloa. HJS sai pidettyä kotijoukkueen vaarallisen hyökkäyskaluston hyvin kurissa ja pystyi myös itse luomaan vaaraa Ilves-Kissojen alueelle.

“Saimme aika hyvän otteen matsista ja hyvän johtomaalin riiston jälkeen tilanteesta, jonka päätimme laadukkaasti. Muutama sauma oli haavoittaa enemmänkin vastaavista tilanteista, mutta niissä oli pientä töhöilyä emmekä saaneet vietyä tilanteita loppuun. Muuten oli jämäkkää tekemistä”, Hakanen kertasi.

Toisen jakson alku siivitti HJS:n voittoon asti

Toinen jakso sai HJS:n osalta loistavan alun. Innocent haistoi maalivahti Miettisen lyhyen avauksen loistavasti, riisti pallon, syötti sen Raittiselle, joka sivalsi pallon toistamiseen kotijoukkueen maaliin. Raittinen nosti kauden maalimääränsä kymmeneen.

Ilves-Kissat hätyytteli HJS-maalia hetkeä myöhemmin, kun joukkueen ulottuva hyökkääjä Gerald Ben nousi korkeimmalle keskityksessä, mutta miehen sihti oli ratkaisevasti hukassa.

Tämän tilanteen jälkeen edettiin vartti ilman tekopaikkoja. Kentälle 20 minuuttia ennen loppua vaihdettu tuore hankinta Harry Kossigbo oli lähellä tehdä HJS-debyytistään ikimuistoisen. Keskialueen vapari lähetettiin boksiin, jossa Kossigbo pääsi puskemaan ensimmäisellä kosketuksellaan HJS-paidassa, mutta pallo lipui vain hieman maalin ohi.

Seuraava tilanne ja samalla ottelun viimeinen maali syntyi 83 minuutilla, kun Ben nousi vahvasti oikeaa laitaa pitkin löytäen maalin edestä Helmisen, joka kavensi HJS:n johdon yhteen maaliin.

Kalle Kopra oli niitata ratkaisevan 1-3-maalin, kun hän katkaisi Ilves-Kissojen maalille vaihdetun Jimi Salon avauksen rangaistusalueen sisällä, mutta Kopra ei osunut maalipuiden väliin pienestä kulmasta.

Ilves-Kissat oli tasoittaa 88 minuutilla kulmapotkusta. Ben pääsi puskemaan, mutta Joonas Immonen esitti täyden pistepotin HJS:lle pelastaneen paraatitorjunnan.

Ilves-Kissat löi kovaa painetta ottelun viimeiset hetket, mutta ei onnistunut löytämään keinoja tasoitukseen jykevästi läpi ottelun toimineen HJS-puolustuksen läpi.

“Ansaitsimme voiton. Emme päästäneet Ilves-Kissoja hirveästi kunnon maalipaikoille ja Joonas otti hyvin kiinni lopussa. Tuon verran parempia olimme mielestäni”, Lähdesmäki mietti.

HJS on päästänyt sarjassa EPS:n jälkeen toiseksi vähiten maaleja. Joukkuepuolustaminen oli Hakasen mielestä yksi kolmen pisteen avaintekijöistä.

“Se on valtavan iso juttu ja tuo aina mahdollisuuden voittaa. Ilves-Kissojen hyökkäysosastolla on laatua vaikka muille jakaa, mutta tosi hyvin pidimme heidät aisoissa. Aina tulee paikkoja ja painetta varsinkin kun on maalin ero, mutta siitä pitää vaan selvitä.”

“Muutenkin vastasimme siihen mihin pitikin ja nostimme rimaa niillä osa-alueilla, joissa jäimme ensimmäisessä kohtaamisessa alakynteen. Olimme riittävän hyviä henkisesti ja fyysisesti tässä paineessa. Puolustaminen joukkueena on se, millä näissä peleissä pärjää ja sitten pitää hyödyntää omat paikat”, Hakanen niputti.

Lauantain voitto tiivisti lohkon kärkikamppailua entisestään. Lähdesmäki oli iloinen voitosta, mutta ei ilakoinut liiaksi, vaan käänsi katseensa jo keskiviikkona odottavaan Jazz-kohtaamiseen.

“Hommat jatkuu. Onneksi seuraava peli kärkiporukkaa vastaan tulee nopeasti niin emme pääse tuudittautumaan liiaksi hyvän olon tunteeseen. Siinä pitää taas laittaa 110 % likoon, jotta voitamme sen pelin.”

Parannettavaa keskiviikolle jäi pallolliseen tekemiseen. Lähdesmäen mielestä HJS:n pelaaminen johtoasemassa menee liian suoraviivaiseksi.

“Rupeamme joka kerta räiskimään pitkää ja pallo tuntuu polttelevan jaloissa. Sehän on kaikista hienointa, kun johdat peliä. Silloin pitäisi vaan uskaltaa syötellä, liikuttaa vastustajaa puolelta toiselle ja nauttia siitä hetkestä.”

Myös Hakanen näki pallollisessa pelaamisessa edelleen petrattavaa.

“Väläyksittäin se toimi, mutta edelleen pitäisi nauttia enemmän pallosta ja pidentää syöttöketjuja. Pystymme siihenkin kyllä. Ehkä se on ihan hyvä asia, että on osa-alueita, joita kehittää viimeistenkin pelien aikana. Se ei saa kuitenkaan olla pois siitä, mitä teemme puolustussuuntaan. Viemme asioita pala kerrallaan eteenpäin ja olemme taas vahvempia seuraavassa ottelussa.”

HJS:n seuraava ottelu on edessä siis keskiviikkona. Kaurialassa pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi FC Jazz, joka on sarjassa tällä hetkellä toisena kolme pistettä HJS:ää edellä pelin enemmän pelanneena. Panoksia riittää taas ja keskiviikon jännitysnäytelmä potkaistaan käyntiin kello 19:00!

Kokoonpano:

Joonas Immonen

Lasse Kivinen

Miika Kolsi

Severi Keskitalo (Veikko Lamminmäki 78’)

Gaaid Abshir Mahamed

Simo Paakkanen (Harry Kossigbo 71’)

Tuomas Lähdesmäki

Innocent Nshizirungu

Lauri Kesti (Miika Paussu 71’)

Eemeli Raittinen

Ossi Lehtonen (Kalle Kopra 88’)

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)

Härkätie 17, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 1582099-2

toimisto@hjs.fi / 045 120 5771

Toimiston aukioloajat:

Ma: suljettu

Ti: 13‒19, ke-pe: 9‒15.30