HJS otti selvän voiton KaaPosta
Julkaistu: 03.09.2022 13.37

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran perjantai oli kahden erilaisen jakson ilta. Siinä missä ensimmäinen nelivitonen oli taukojohdosta huolimatta varsin nihkeää pelaamista, oli toinen jakso puolestaan täysin selvää kotijoukkueen näytöstä, joka siivitti HJS:n viikonlopun viettoon 5-1-voitolla (2-1).

Sarjassa kolmanneksi nousseen HJS:n maalit iskivät Gaaid Abshir Mahamed kahteen kertaan, Prince Mokuma, Eetu Kajanto ja Eemeli Raittinen.

Yksi Kaurialan onnellisimmista miehistä pelin jälkeen oli maalivahti Eero Viljanen, joka pelasi kauden ensimmäisen ottelunsa Kakkosessa. Näyttöpaikka avautui torjuntavastuun aiemmin kantaneen Joonas Immosen siirryttyä Vaasan Palloseuraan siirtoikkunan viime hetkillä.

“Hyvältä tuntuu. Onhan tämä hienoa. Peli kun loppui ja käveltiin voittajina rappusia ylös niin olin jo melkein unohtanut kuinka hyvältä se tuntuu pelin pelanneena", Viljanen fiilisteli.

Pitkä pelaamattomuus ei Viljasen otteissa juurikaan näkynyt, vaan hän venyi pariin loistavaan torjuntaan ja oli muutenkin varmalla pelipäällä. Viimeksi toukokuun lopussa pelannut mies sanoi, ettei pitkästä tauosta huolimatta jännittänyt ennen ottelua.

“Olin enemmänkin innoissani. Pitkään olen odottanut, että pääsen näyttämään mihin pystyn. Alku oli vaikea itsellekin, mutta toiselle jaksolle kun tulin kentälle niin tuntui jo, että olin täynnä itsevarmuutta.”

Paluu maalinsuulle olisi voinut alkaa helpomminkin, sillä unisesti otteluun tullut HJS joutui vaikeuksiin heti ensiminuuteilla. SalPasta lainasopimuksella KaaPoon siirtynyt Jason Madingu laukoi pallon ensi tolppaan, jonka jälkeen erotuomari Joona Manninen näki Tuomas Lähdesmäen syyllistyneen rankkarituomion arvoiseen rikkeeseen.

Pallon taakse asettunut Juho Salminen ampui pallon täplältä alakulmaan oikein aavistaneen Viljasen ohi ottelun kolmannella minuutilla.

“Naureskelin, kun pilkku tuli, että mukava paluu monen kuukauden tauon jälkeen. Mutta sen jälkeen alkoi pallo tarttumaan”, Viljanen sanoi.

Ensimmäinen jakso oli HJS:n osalta hankala. Kotijoukkue oli ajoittain vaikeuksissa KaaPon nopean hyökkäämisen kanssa eikä ollut kaukana, ettei KaaPo olisi osunut useamminkin. HJS:n päävalmentaja Lauri Hakanen näki, että ensimmäisen jakson heikohkon pelillisen otteen juurisyy oli puolustuksellinen.

KaaPo oli energinen ja iski hyvin pelin alkuun. Annoimme juuri ne tilat, joita ei olisi saanut antaa. Meillä oli huono tasapaino ja pitkät etäisyydet, joita KaaPo käytti hyödyksi. KaaPo vei kakkospalloja keskialueella tai sitten ryntäilimme niin, että yhdellä syötöllä ohitettiin monta pelaajaa, jonka jälkeen KaaPo pääsi käyttämään tiloja puolustuslinjaa vastaan. Emme olleet pelissä sisässä riittävällä tasolla puolustussuuntaan.”

Aivan täyttä kuraa ei HJS:n ensimmäinen jakso missään tapauksessa ollut, vaan kotijoukkue sai aikaiseksi myös omia hyviä hetkiä. Hieno osoitus tästä oli tasoitusmaali, joka syntyi pitkän pallonhallinnan jälkeen ja päättyi, kun Mokuma oli Raittisen ohjauksen irtopallossa ensimmäisenä ja sai tökätä pallon tyhjään KaaPo-maaliin 20 minuutilla.

Seuraavat vaaralliset paikat tulivat vierailijoille, kunnes HJS iski jakson viimeisestä hyökkäyksestä itsensä johtoon. Raittinen voitti keskialueen ilmapallon Eetu Pellikalle, joka syötti vasenta laitaa viilettään Mahamedin vauhtiin. HJS:n wing back haastoi boksissa KaaPo-puolustajan onnistuneesti ja nosti pallon takakulmaan yli vastaan tulleen maalivahti Jesse Peltosen.

“Pääsimme peliin mukaan ja aloimme löytämään järkeviä hyökkäyssommitelmia. Pääsimme alueille, joihin halusimme ja loimme hyökkäysuhkaa”, Hakanen kertasi ensimmäisen jakson käänteitä.

Toinen jakso oli selvää HJS:n näytöstä

Ottelun jälkimmäinen puolikas oli alusta asti HJS:n painostusta. Selkeä pelillinen ryhtiliike toi HJS:lle jakson aikana lukuisia maalintekopaikkoja, joista se hyödynsi lopulta kolme.

Ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa Kakkosen ottelussa ollut hyökkääjä Eetu Kajanto kiitti luottamuksesta ja iski 54 minuutilla uransa ensimmäisen maalin Kakkosessa. Mainion ottelun pelanneen Eetu Pellikan kulmapotku kiersi vitosen viivan haminoille, josta Kajanto viimeisteli varmasti HJS:n 3-1-johtoon.

Kahdeksan minuutin päästä tuuletettiin jälleen. Pellikka ja Mahamed järjestivät paikan Raittiselle, jonka kaksi yritystä kilpistyivät KaaPo-puolustukseen. Raittinen pääsi irtopalloon, jonka hän tarjoili tällä kertaa Mahamedille, joka viimeisteli illan toisen osumansa.

Loppulukemat 5-1 merkattiin taululle 87 minuutilla ja osuma oli illan komein. KaaPo sai kulmapotkun, mutta vain 12 sekuntia sen antamisen jälkeen pallo löytyi kaarinalaisten verkosta. Raittinen ja Kalle Kopra hyökkäsivät vauhdilla HJS:n omasta boksista toiseen päähän, ja myös Raittinen sai kuin saikin maalisarakkeeseensa lisäystä muutamien hukattujen tilaisuuksien jälkeen.

Lukemat olisivat voineet olla loppuvihellyksen soidessa vieläkin suuremmat, sillä HJS loi tukun paikkoja, mutta muun muassa Pellikka, Lauri Kesti, Severi Keskitalo ja Kopra joutuivat harmittelemaan omien yritysten jälkeen läheltä piti –tilanteitaan, jotka onnistuessaan olisivat tarjonneet Kaurialan yleisölle toinen toistaan komeampia osumia.

Hakanen oli erittäin tyytyväinen toiselle jaksolle tapahtuneeseen ryhtiliikkeeseen.

“Saimme paketin tosi hyvin kasaan, riistimme palloja korkealta ja pakotimme KaaPoa ahtaalle. Hyökkäsimme nopeasti ja myös pidemmillä syöttöketjuilla, joita saimme tänään pitkästä aikaa. Kenttätasapaino oli hyvässä mallissa niin hyökätessä kuin puolustaessa. Olen todella tyytyväinen toiseen jaksoon.”

Viljasella ei toisen jakson aikana paria hetkeä lukuun ottamatta ollut töitä, vaan hän sai ihailla mukavasti soljunutta pallollista peliä.

“Peliin tuli huono lähtö, vaikka tiesimme kaverin vahvuudet. Tauolla kävimme kopissa läpi, miten toiselle jaksolle lähdetään ja melkein voisi sanoa, että se oli meiltä ylivoimainen esitys. Voitimme kaksinkamppailuja isolla prosentilla ja pidimme palloa hyvin. Ekalla avasimme ja hyökkäsimme ehkä liian nopeasti. Ja jokainen jätkä laittoi itsensä täysillä likoon joka palloon. Siitä se lähti.”

HJS on viime viikkoina keskittynyt treenikentällä pallollisen pelaamisen parantamiseen. Toisen jakson esitys näytti, ettei työ ole mennyt hukkaan.

“Se oli monipuolisempaa. Keskikenttäpelaajat pääsivät enemmän palloon kuin edellisissä peleissä. Saimme lyhyemmillä syötöillä siirrettyä painopistettä puolelta toiselle. Kun pallo vaihtaa nopeasti omistajaa niin pelin painopiste muuttuu tiuhaan leveys- ja syvyyssuunnassa. Tänään pääsimme toisella jaksolla nauttimaan siitä”, Hakanen kertoi tyytyväisenä.

Perjantain ilonaiheisiin kuului myös Elmeri Supperin paluu pelikentälle puolentoista kuukauden tauon jälkeen.