Kaurialan taika ei kestänyt VJS:n henkeä
Julkaistu: 17.09.2022 12.44

Kaurialan taika ei kestänyt VJS:n henkeä

Hämeenlinnan Jalkapalloseura sai iskun vasten kasvoja perjantai-iltana, kun suurella sydämellä pelannut VJS osoitti hengen voiman ja nappasi tärkeät pisteet mukaansa 1-3-voitolla. HJS koki ottelussa ensimmäiset pistemenetykset Kaurialassa tällä kaudella.

Pettymys kotijoukkueen kopissa oli pelin jälkeen valtava. Harry Kossigbo yritti pukea pelaajiston tuntoja sanoiksi.

“Erittäin lannistuneet. Tämä on lannistavaa siksi, koska pelasimme kotona ja meidän olisi pitänyt esittää parempia otteita ja ottaa kolme pistettä. Suunnitelmana oli vahvistaa asemia neljän joukossa. Oli vaikea peli.”

Myös päävalmentaja Lauri Hakanen oli ottelun jälkeen pettynyt mies.

“Peli oli sitä mitä tiedettiin eli kamppailufutista, jossa mitattiin kumpi raapii palloja enemmän itselleen kriittisissä paikoissa. Kaveri oli halukkaampi niissä. Pitkin kesää olemme nousseet peleihin mukaan ja kääntäneet niitä, mutta sillä osa-alueella katselimme kantapäitä. Pelillisesti oli ihan ok, mutta korvien välistä jäi kiinni. Harmittaa vietävästi.”

Ottelun alku oli hyvin tarkkaa pelaamista puolin ja toisin eikä vauhti noussut kovin korkealle. HJS oli pallossa enemmän kiinni, mutta pallotempo jäi matalaksi eikä toisaalta VJS:n nopeat hyökkäykset aiheuttaneet hämeenlinnalaisille vaikeuksia.

Ottelun ensimmäinen tilanteeksi laskettava tapahtuma oli 25 minuutilla, kun Prince Mokuma laukoi 35 metristä pallon maalia kohti, jonka Toni Korkiakoski torjui.

VJS sai ensimmäisen paikkansa, kun Eero Viljasen ja Kossigbon kommunikointi keskitystilanteessa boksin sisällä ei onnistunut. Pallo tippui VJS-pelaajalle boksin rajalle VIljasen ollessa ulkona maalistaan, mutta HJS-puolustus ennätti blokkaamaan vedon kulmaksi.

Illan parasta HJS:ää nähtiin ensimmäisen jakson viimeisellä kympillä, jolloin se sai hieman lisää hallintaa ja tempoa pelaamiseen.

Oiva Laaksonen pääsi yrittämään kuudentoista rajalta 38 minuutilla hyvän murtautumisen jälkeen, mutta veto suuntautui liiaksi päin Korkiakoskea.

Raittisen vuoro oli yrittää 42 minuutilla vapaapotkusta noin 22 metristä, mutta matala kuti meni hieman takatolpan ohi.

HJS siirtyi 1-0-johtoon jakson viimeisellä hetkellä. Pallo pelattiin oikeaan laitaan erikoistilanteen jälkeen ylhäälle jääneelle Elmeri Supperille, joka osoitti taitavuuttaan harhauttamalla kaksi VJS-pelaajaa ja nousemalla boksiin. Supperi syötti pallon maalin eteen, jossa ensimmäinen laukaus jäi puolustukseen, mutta irtopallo ajautui hämeenlinnalaisittain oikealle miehelle, kun Raittinen laukoi varmasti kotijoukkueelle taukojohdon.

VJS:n henki vyöryi HJS:n yli toisella jaksolla

Jälkimmäiselle nelivitoselle lähdettiin selkeistä asemista. VJS:n oli pakko löytää pelaamiseensa jotain, jotta se saattoi illan päätteeksi vielä unelmoida sarjapaikkansa säilyttämisestä. Se jokin löytyi, sillä valtavalla taistelutahdolla viheriölle tulleet vantaalaiset suorastaan höyrysivät vähemmän sielukkaan HJS:n yli jakson alussa.

Jo ensimmäisellä minuutilla nähtiin viitteitä siitä mitä tuleman piti. VJS sai pelattua pallon HJS:n rangaistusalueen sisälle ja Giscard Mosamete oli ratkaisevan verran myöhässä irtopallossa kaataen VJS-pelaajan. HJS:ää vastaan tuomittiin rankkari jo neljännessä perättäisessä ottelussa.

Eero Viljanen kuitenkin päätti omalta osaltaan herättää HJS:n taistelutahtoa ylös, kun hän torjui Karim Jmaalin rankkarin.

HJS ei valjastanut Viljasen rankkaritorjuntaa energiaksi, vaan jatkuvasti kakkospalloja hävinnyt kotijoukkue joutui ottamaan jakson alkupuoliskon vastaan VJS:n vyöryä.

Kesken VJS-painostuksen oli HJS iskeä itsensä 2-0-johtoon. Kotijoukkueen hieman pidempi pallonhallintajakso oli jo päättyä, mutta Gaaid Abshir Mahamed sai riistettyä pallon itselleen rankkarialueen rajalla. Mahamed pelasi pallon Raittiselle, joka kääntyi ja laukoi, mutta pallo kolahti Korkiakosken torjunnan kautta ylärimaan.

VJS sai palkinnon hyvästä otteestaan 58 minuutilla. VJS laittoi syvältä omasta päädystä saadun vapaapotkun nopeasti pitkänä eteenpäin. HJS-puolustus purki pallon, mutta Ayyub Achenchab hyödynsi HJS:n puolustuslinjan ja keskikentän väliin syntyneen tilan ja laukoi pallon upeasti tolpan kautta maaliin.

HJS sai tasoituksen jälkeen jonkin verran ryhtiä tekemiseensä hetkeksi ja rikkoi VJS:n kovan rynnistyksen pallonhallinnallaan. HJS sai hyvän vaiheensa päätteeksi paikan siirtyä 2-1-johtoon, kun Laaksonen karkasi 64 minuutilla läpiajoon, mutta hänen viimeistelynsä pysähtyi Korkiakosken kainaloon.

Laaksonen pääsi yrittämään hetken päästä uudestaan nopean rajaheiton jälkeen, mutta pallo ei löytänyt tietään maaliin tälläkään kertaa.

Kahden maalipaikan jälkeen oli jälleen VJS:n vuoro ottaa pelistä ote. 68 minuutilla VJS murtautui seinäpelillä rangaistusalueelle. Vili Lankinen pääsi yrittämään, mutta Supperi oli viime hetkellä välissä.

73 minuutilla VJS sai kulmapotkun, mutta tolppamiehenä päivystänyt Lauri Kesti pelasti tilanteen maaliviivalta.

Läpi toisen jakson hankalaa ollut keskustan puolustaminen avasi vantaalaisille paikan 77 minuutilla. VJS pelasi pallon kymppialueen kautta hyvään keskityspaikkaan. Lankinen pääsi puskemaan vapaasti, mutta Viljanen venyi rankkaritilanteen lisäksi illan komeimpaan torjuntaan.

Minuuttia myöhemmin vääjäämätön tapahtui. VJS pelasi pallon rajaheiton jälkeen boksin kulmaan Jmaalille, joka kääntyi pienessä tilassa HJS-pelaajien keskellä ja laukoi pallon vastustamattomasti takaylänurkkaan.

HJS oli vastata hetkeä myöhemmin, kun Mosamete pääsi yrittämään kulmapotkusta, mutta veto lähti taivaan tuuliin.

Aaro Nyholm karkasi läpiajoon suoraan VJS:n maalipotkusta 85 minuutilla, mutta viimeistely-yritys oli kaikkea muuta kuin onnistunut.

Nyholm kuitenkin kuittasi virheensä muutamaa minuuttia myöhemmin. Lasse Kivisen pallonmenetys hyökkäysalueella kostautui, Nyholm ampaisi pallon perään puolesta kentästä, voitti kilpajuoksussa pitkälle vastaan tulleen Viljasen ja toimitti ottelulle viimeisen niitin tyhjään maaliin 89 minuutilla.

Lisäajalla Raittinen laukoi vielä kerran hyvin, mutta niukasti maalin yli. Miehen tuskainen karjaisu vedon jälkeen tiivisti erinomaisesti HJS:n tuntemukset hankalan illan päätteeksi.

“Kaverilla oli kautta jäljellä 45 minuuttia, jos tulos ei käänny. Kaveri löi kaiken likoon, käänsi peliä nopeasti ja laittoi painetta boksiin. Aseet siihen on, kun pelaa palloa nöyrästi vastustajan päätyyn ja ottaa pelinhallintaa itselleen ja rytmittää peliä oikealla tavalla. Vähän oli liian kiire emmekä pystyneet katkaisemaan heidän henkeä. Se on osaamista myös pallojen voittamisen lisäksi. Kentän reunalta on toki helppo huutaa mitä pitäisi tehdä, mutta kentällä ei ole hirveästi aikaa ja se oma yksi-kaksi kosketusta täytyy pystyä käyttämään oikealla tavalla”, Hakanen mietti.

Kossigbon mielestä kamppailu kääntyi vantaalaisten voitoksi lopulta yksinkertaisen asian kautta.

“Vastustaja taisteli säilymisestä ja tarvitsi pisteitä. He olivat nälkäisempiä kuin me. Ehkä olimme liian varmoja itsestämme ja he käyttivät sen hyväksi.”

“Kyllä meillä ennen peliä oli kova nälkä voittaa ja vahvistaa asemia. Mutta tämä on jalkapalloa ja välillä näitä asioita tapahtuu”, Kossigbo totesi.

HJS:llä oli omat paikkansa 1-0- ja 1-1-tilanteissa muuttaa pelin suuntaa maalipaikoissaan, mutta ei siinä onnistunut.

“Jonkinlaista painetta saimme mekin, mutta ei päästy flippereitä lähemmäksi. Emme hyödyntäneet omia paikkoja ja nopeasti johto kääntyi takaa-ajoasemaksi. Kaksi hienoa laukausta kaveri sai puiden väliin”, Hakanen harmitteli.

HJS on sarjataulukossa edelleen neljäntenä perjantain jälkeen. Se on pisteen edellä Klubi 04:sta ja kaksi pistettä edellä FC Jazzia. Niin ikään kahden pisteen päässä oleva Tampere United pelaa tämän kierroksen ottelunsa sunnuntaina KaaPoa vastaan, joten sillä on mahdollisuus tiputtaa HJS pykälän alemmaksi ennen kahta viimeistä kierrosta.

HJS on hävinnyt edellisestä neljästä ottelustaan kolme, joten selvää on, että tuloskunnossa on tapahduttava roima kohennus kahteen viimeiseen kierrokseen. Muuten kausi päättyy ikävään pannukakkuun.

Ensi lauantaina HJS matkustaa Saloon sarjakärki SalPan vieraaksi.

“Pitää saada taas hyvä treeniviikko alle. Kun meillä on ollut ehjiä treeniviikkoja alla niin olemme olleet parhaiten pelin päällä. Syksyt on aikaa, jolloin tulee työvuoroja ja opiskeluita, mutta voimme mennä joko tekosyiden taakse tai kaivaa selkärangasta sen 110 prosenttia, jonka syksyn pelien voittaminen vaatii. Tämä ei ole mikään kauneuskilpailu, vaan kyse on siitä kuka voittaa kriittiset pallot kriittisillä alueilla ja pystyy pelin virtausta määrittämään. Nyt on kaksi peliä jäljellä ja niistä on pisteitä otettava, jos haluamme neljän joukkoon”, Hakanen sanoi.

Kossigbo lupaa, että joukkue karistaa VJS-tappion nopeasti taaksensa ja on täynnä taistelutahtoa loppukauden.

“Täytyy vain jatkaa työntekoa. Ikinä ei voi tietää mitä tapahtuu ja myös muut joukkueet voivat menettää pisteitä. Totta kai olemme pettyneitä tästä illasta, mutta nyt katsomme eteenpäin.”

Liberialaispelaaja oli perjantaina avauskokoonpanossa ensimmäistä kertaa HJS-siirtonsa jälkeen ja pelasi täydet minuutit. Hän kertoo päässeensä joukkueeseen hyvin mukaan.

“Uuteen joukkueeseen kestää aina hiukan päästä sisälle, kun kaverit tuntevat toisensa entuudestaan. Se kysyy malttia ja aikaa. Tämä oli eka kerta avauksessa ja olisin ollut iloinen kolmesta pisteestä, mutta työ jatkuu.”

Kokoonpano:

Eero Viljanen

Elmeri Supperi

Lasse Kivinen

Giscard Mosamete

Gaaid Abshir Mahamed (Eetu Kajanto 85’)

Innocent Nshizirungu (Oskari Luoma 67’)

Harry Kossigbo

Prince Mokuma

Lauri Kesti

Eemeli Raittinen

Oiva Laaksonen

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)

Härkätie 17, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 1582099-2

toimisto@hjs.fi / 045 120 5771

Toimiston aukioloajat:

Ma: suljettu

Ti: 13‒19, ke-pe: 9‒15.30